Finca Antigua fyllt på EasyTap
Finca Antigua fyllt på EasyTap

Jag garvar när jag läser på EasyTaps hemsida. Under ’Fördelar för konsumenten’ låter det så här: ”EasyTap-boxen är lätt att förstå och lätt att öppna – även för äldre eller funktionshindrade.”

Fint så, till och med lysande. Alla ska kunna dricka, ett eller många glas. Men ännu viktigare är att denna svenska uppfinning och världspatent ger dig ett vin som når dig oöppnat.

Dagens boxar är öppna när du köper dem

För dagens boxar är faktiskt redan öppna när de når dig. Utan en ordentlig försegling, bara med en kran eller tryckknapp blir hållbarheten därefter. På boxarna anges tappningsdatum och bäst före så konsumenten ska kunna hålla reda på det här.

Personligen anser jag att traditionella boxviner blir dåliga långt före bäst före-datumet.

Men inte ett vin tappat på EasyTap alltså, om vi nu ska tro produktinformationen. Här är fördelarna:

• Upp till 7 gånger längre hållbarhet än ett traditionellt boxvin
• En ordentlig försegling med plastfolie
• Överlag en mer hygiensk känsla, mer hightech, mindre wellpapp/grottman
• Mängden konserveringsmedel (sulfit) kan minskas, särskilt bra för ekologiskt vin
• Enklare hantering än den fingervrickande inbrytarlek som normalt krävs för att komma åt vinet
• Minimalt dropp och spill
• Inget spill under transport

Skippa fläckar på golvet eller bänken

De två senare är inte oviktiga. Vi har vita behandlade trägolv överallt i villan. Mjuka, levande och bedövande vackra, men känsliga. En vinfläck som blir liggande går inte bort. Ställ upp en box rött och lämna den obevakad en middag… Vips, röda fläckar på golvet. De flesta kranar droppar nämligen. Lösningen är en osnygg installation med antingen papper eller ett fat under kranen. Tar EasyTap hand om detta räcker det för mig som införsäljningsargument.

Dessutom tycker jag faktiskt att tappen är hyggligt okej att titta på. Jämför den med andra varianter i bilden nedan.

EasyTap och andra vintappar
EasyTap längst till vänster, en svensk uppfinning och världspatent. Påsen och tappen är en helhet som sammantaget ger möjlighet till mindre sulfat i vinet trots längre hållbarhet.

Goda barriäregenskaper – betyder att vinet håller längre

Ju bättre barriär desto mindre tränger igenom. Plast är nämligen inte helt tätt. Då är glas tätare, och därför tappas bra vin på glasflaska, fortfarande. Det kan du tänka på när du bär hem vin på PET-flaska. Knappast för lagring. Nu är vinet som tappas på PET inte avsett att lagras, men ni fattar poängen.

Det ligger en hel massa forskning bakom får man anta, det som bara ser ut som en plastpåse. Men plast är ett slarvigt ord på polymerer, mer eller mindre knepiga molekyler i mer eller mindre kluriga konfigurationer.

Och den svenska påsen som är en del av EasyTap har alltså bättre barriäregenskaper än sin kompis påsen i boxen bredvid. Kollar du på EasyTaps hemsida finns till och med YouTube-video som visar maskinen bakom magin. Lite avtändande kliniskt är det, och det klonkar och pyser, men så där ser det ut bakom kulisserna av mysiga trälådor, solnedgångar och smäktande stråkar.

En bra box är inget utan ett bra vin

Nu hjälper allt det där inte så mycket, om inte bra viner börjar fyllas på EasyTap. Och det enda vin jag känner till så här långt som ska fyllas på EasyTap är Finca Antigua (Systembolaget nr 4632, 75 cl, 77 kr) Organic Selection 2014. De första boxarna ska nå Sverige nu i juni. Lita på att jag ska lägga beslag på en.

När jag provat den återkommer jag, med omdöme om både innehåll och skal. Vi ses då!

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera