El Castro de Valtuille
Jesper Odelius sågar El Castro de Valtuille 2011, en riktig äckelbomb.

Förra tisdagen bar jag hem en flaska El Castro de Valtuille Bierzo 2011 från Systembolaget Bromma Blocks. Den fick sällskapa med bland annat fullkomligt lysande Finca el Puig. Nu vet jag att jag förolämpade allt i påsen genom att stoppa ner denna skitbomb ihop med resten.

Priset för en stunds underhållning den här gången var 119 kronor (El Castro de Valtuille (2736), 119 kr, 750 ml flaska). Det placerar flaskan i prisklassen ”Bra vin” (se artikeln om Finca el Puig Priorat 2009, vinet jag nämner i inledningen, artikeln innehåller min klassningstabell).

Men El Castro de Valtuille Bierzo 2011 är inte ett bra vin. Väldigt långt ifrån till och med…

Bättre att vaska – det är ju trots allt kalorier i vin

Vaska är att hälla ut dyra droppar köpta på krogen. Bara för att impa på baren och brudarna. Så här går det till:

1. Sitt i baren.
2. Beställ dyr champagne.
3. Be bartendern vaska. Alltså hälla ut skiten.
4. Betala.

Vaska är som ni förstår reserverat för ett smalt klientel. Men i dag har jag vaskat en vinare. Ni fattar vilken. Jag kämpade i två dagar med den här soppan men fick till sist ge upp. Ner i vasken, hoppas ingen fisk dör.

Jag har googlat för att bli lite klokare i misären. Normalt undviker jag det, gör så lite ”research” som möjligt när jag skriver vin. Ni får i stället mina egna intryck. Men skräpet i glaset gav mig panik. Här skulle hittas omdömen om det motsatta, hyllningssånger till detta kartiga avmaskningsmedel.

Detta var vad jag fann:

”Prova till fågel på en bädd av varm sallad och det liksom sjunger i munnen.” Världens Viner
”Vinet saknar ett visst djup och längd, men är inte på något vis menlös. Gör sig förmodligen riktigt bra tillsammans med hårdsostar och spanska charkuterier.” Livetsgoda.se
”Texturen är kärnig, vinet är trevligt tanninkärvt. Perfekt till mat och ett strålande vin för sin sköna personlighet.” Vinbanken

Samtliga som närmar sig positiva omdömen ljuger. Eller har av Johan Lidby Vinhandel (importören) försetts med en bättre flaska under disk, i stil med testfusk med dubbdäcktestfusk med grafikkort eller sedan länge bortglömda men skandalösa testfusk med VHS- och kassettband, en gång hårdvaluta i handeln.

Hur vinet smakar?

Kort, ogint, fumligt, eländigt. Det smakar som ett franskt stormarknadsvin på dunk, som fått stå i solen en hel dag, sedan silats genom ett kaffefilter, spätts ut med vatten och serverats i ett skitigt glas. Johan Lidby, jag vill ha pengarna tillbaka!

 

Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera