Författaren Anna Todd beskrivs som den yngre generationens E.L. James (författare till Fifty Shades of Grey, reds. anm.). Genom sajten Wattpad började hon publicera sina texter om ordentliga och duktiga Tessa och hennes motsats Hardin, som är inspirerad av Harry Styles i pojkbandet One Direction.

Anna Todd fick miljontals läsare världen över och blev snart kontaktad av ett stort förlag som ville publicera hennes serie som nu har lästs av över en miljard läsare och toppar boklistorna i flera länder.

I Sverige ges bokserien om fyra delar ut av Norstedts Förlag och här kommer beskrivningen till den den första boken.

Tessa har knappt hunnit sätta sin fot på college innan hon möter Hardin. Hon har höga betyg och ambitioner, en perfekt pojkvän därhemma och en överbeskyddande mor som vill hålla henne borta från allt vad studentliv heter.

Hardin är hennes raka motsats med sina svarta kläder, massor av tatueringar och sin piercade läpp. Att Hardin dessutom är oförskämd, hamnar i slagsmål på alla fester och strular med en ny tjej varje helg gör att Tessa vet att hon borde undvika honom till varje pris.

Men hon kan inte sluta tänka på honom.
Och han kan inte hålla sig borta från henne.

Lite skeptisk började jag ögna min igenom de första sidorna ur boken After: När vi möttes.

Todd, A - After. När vi möttes - 13065014Boken är massiv och jag funderar på om jag kommer ta mig igenom romanens 600 sidor överhuvudtaget, speciellt som jag inbillar mig att en hormonstinn kärlekshistoria utspelad i college-miljö kanske inte riktigt är min grej.

Sanningen är att jag tog upp boken, tyckte att de första 4-5 kapitlen var lite sega och sedan sträckläste resten.

Historien om Tessa och Hardin är fängslande, erotiskt och snabbläst. Kapitlen är korta vilket gör att man gärna kan läsa ett till och ett till. Upplägget på den romantiska romanen är bekant och känns väldigt likt Fifty Shades of Grey, fast utan BDSM. Historien innehåller mycket känslor, kaos och svek. Miljön är fylld av spritfester och sex. Den omöjliga kärleken håller sig närvarande både direkt i historien och refererad till i de litteraturlektioner de delar.

Historien är linjär, man följer Tessas upplevelser och tankar under tvära kast när romanen byggs upp.

Antagligen är det för att boken är skriven som fanfiction och publicerad kapitel för kapitel som berättelsen läggs fram i en rak tidslinje. Det finns inga sidohistorier eller parallella djup att gå tillbaka till och fundera över, när ett kapitel är slut så fortsätter historien precis där i nästa kapitel.

Anna Todd ett litterärt fenomen

I Cosmopolitans recension står att läsa att Anna Todd är ”Det största litterära fenomenet i sin generation”. Ett fenomen ja, hon skriver fängslande för en ung tonårspublik, men utan djup. Jag skulle inte köpa boken som present till en tweenie för de många och ingående sexuella beskrivningarna och jag tycker personligen att boken passar från 14-15 år och uppåt.

Betyg: 3/5 – En perfekt bok att läsa på semestern i sommar.

Den här boken gör sig bäst som avslappnad och lite spännande strandlitteratur, eller som något att krypa upp till en regnig dag tillsammans med en kopp choklad.

Anna Todd After Del 1 Header

Att böckerna i serien släpps så nära inpå varandra känns intressant, för vem tycker om att vänta?
After: När vi möttes – mars 2015
After: När vi tvekade – maj 2015
After: När vi föll – juli 2015

Marie Widerberg är Stunders redaktör. Hon älskar äventyr och har alltid något kul på gång. Hon har bland annat cyklat från Stockholm till Malmö med en ettåring och drömmer om att åka trike med familjen längst med Vietnams långa kust. Kontakta Marie på marie@stunderavlycka.se

Kommentera