Domaine de verquiere
Domaine de verquiere

Den här gången bjuder jag på en liten bonus: du får min bästa LCHF-drink på köpet. Och så förstås en vinrecension denna tisdag, som alltid på tisdagar här på Stunder av lycka.

Franskt på Gröna Faran

Jag tog lilleman på Gröna Faran, vår ärtgröna, oväxlade Tunturi i dag för att hämta dagens testbutelj, en nyhet från nyliga franska AOC-regionen Rasteau; en del av den stora och goda (goda viner) Rhônedalen. Och en enda butelj var vad vi bar eller rättare cyklade hem. Två anledningar till denna sparsamhet:

1) Det finns nu en massa vin hemma, framför allt rött, och det är inte riiiiktigt säsong för rött
2) Knepigt att ta vin på cykeln, jag skulle avsky om en liten raring gick i backen

Dock – huvudspåret här är att det faktiskt inte suger på samma sätt i vintarmen i värmen. Jag har i stället börjat blanda min famösa vodkadrink à la radhuslänga. Radhus, för detta gott folk saknar varje form av krusidull och förhöjare. Häng med!

VODKADRINK LCHF (eller i alla fall LC) [Low Carb High Fat]
4,5 cl Vodka (vilka sopor som helst funkar, jag brukar köpa den billigaste, Explorer)
25 cl Fanta Zero Apelsin
4 cl Fun Light Wildberries

Denna trevlighet – smaken är som en Loranga med blodapelsin – ryms i ett vanligt Ikeavinglas modell vinprovning (Svalka 30 cl rödvinsglas). Vill du att det smakar mer vuxet (jag avskyr spritsmaken) minskar du F-Zero och kastar i massa is. För mig är detta en hushållsdrink som oftast blandas på ljumma råvaror och is finns bara i det här hushållet om den skrapas från sidorna på frysfacket.

Så, detta är vad jag dricker sommartid; vodka med Fanta Zero. Men förstås måste ett och annat vin kilas emellan, och gärna då något fint. Dagens butelj är halvfin, som vi ska märka.

domaine-de-verquiere-rasteau
Domaine de Verquière är en satsning på Sverige från två franska vinbönder.

Provad: Domaine de Verquière Rasteau 2012, 119 kr 75 cl

Doft

Kryddig doft, lagerblad, koriander, nejlikor, melass.

Stil

Starkt typisk stil för både regionen – och druvtypisk (70% Grenache, 30% Syrah). Således inga överraskningar, men ett kompetent vinhantverk. Ett vin till mat, både lättare mat som lamm och för den som bara sköljer också tyngre mat som en höstgryta.

Inget direkt grillvin, till det är smaken för kort och stängd. Ett rödvin i Sverige som blir populärt som grillvin har betydligt mer socker än detta vin, dessutom, åtminstone 7–10 gram socker per liter tarvas, mot detta vin som jag tippar ligger runt dryga grammet per liter. (På Systembolagets produktsida uppges 3 g/l, det stämmer inte.)

I ordinarie sortiment från 1 juni 2015

Domaine de Verquière Rasteau (2012) är en nyhet på Systembolaget. För 119 kronor får du ett vin som borde kosta 89 kronor. Prisvärdhet låg, således, men det är alls inget dåligt vin. Fint avstämda tanniner gör att vinet vinner i längden. Serveras i ett glas med stor kupa, 16 grader varmt, varken mer eller mindre.

Enligt pressinformationen skördas druvorna för hand. Det kan synas charmerande, men inverkar alltid menligt på kvaliteten.

Två bröder ligger bakom vinet, den ene vinmakaren, den andre sköter odlingarna. Om båda bröderna hade koncentrerat sig på att sköta vinodlingarna, och de hade tagit in en duktig vinmakare utifrån, skulle vinet ha varit mer intressant.

Jordmånen på ägorna Verquière består av stora stenar, galets, vanligt förekommande i Rhônedalen. Det ser inte klokt ut för ett otränat öga som kommer nära en odling. Men stenarna håller värmen fint och rötterna letar sig ner mot 15 meters djup i den här delen av Rhône. Det ger envisa druvstockar där smaken kan samlas i varje druva.

Enligt pressinformationen skördas druvorna för hand. Det kan synas charmerande, men inverkar alltid menligt på kvaliteten; det är oundvikligt att jäsningen startar redan ute i fältet. En modern skördetröska för vingårdsbruk används av ambitiösa producenter.

Lagra gammalt är sämre än att lagra nytt

Lagringen har skett på fransk ek, 6 månader, men eken är otydlig i det färdiga vinet. Smaken kunde lika gärna komma från ekspån i en ståltank.

Kanske är detta som ett resultat av att man valt 3 000 liters fat, inte de vanliga 225-litersfaten. Vinet får inte samma kontakt med träet i de stora faten. Dessutom används gamla fat, vilket alltid ger mindre smak till vinet. Eken ger mest smak när faten är nya. Dyrare viner använder därför nya fat.

Smaken är eldig, åt det spritigare hållet, och jag letar upp procenten på flaskan: 14 %. Senare i produktbladet hittar jag en preciserad uppgift: 14,5 %.

Faktabladet från importören Handpicked Wines beskriver vinet som de önskar att det skulle vara. Doften är bland annat ”stor av mogna jordgubbar”. Tyvärr, men här finns inte en jordgubbe så långt näsan kan sträcka sig. (Som en parentes kan jag undra hur omogna jordgubbar doftar.)

Cline Zinfandel
Cline Zinfandel, en stapelvara på systembolag Sverige över, är ett bättre och billigare vin, låt vara från USA och inte Frankrike.

Varför Handpicked Wines befattat sig med denna franska rookie begriper jag inte, och det ger inte mersmak. Andra viner som är bättre i prisklassen strax under är:

Cline (USA) 95 kr
Lupi Reali (Italien) 75 kr

Domaine de Verquière Rasteau finns i Systembolagets fasta sortiment från och med 1 juni.

Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera