Jesper Odelius provar Van Zellers 2012
Van Zellers 2012
Douro ska inte förväxlas med betydligt mer (om än i smala vertikaler) kända spanska (OBS) kvalitetsdistriktet Ribera del Duero.

Van Zellers 2012 är ett intressant vin från Douro, ett distrikt i Portugal välkänt för stor portvinproduktion. För 159 kronor är det om inte ett fynd så åtminstone väl värt ett köp, sen in i vinkylen för några års lagring.

Då har du ett kanonvin, tegelbrunt och fint, med en nyanserad, komplex smakupplevelse i 300-kronorsklassen…

Längs Douro, floden med samma namn som distriktet, terraseras odlingarna typiskt. Så ser också flera av odlingarna som Van Zellers använder ut. Tack vare den skyddade närheten* till Atlantkusten råder här ett balanserat, får jag säga ”buffrat” medelhavsklimat, detta att jämföra med:

• 1) det typiska kustklimtat, kallare och råare, som i regionen Vinho Verde (här fås druvor rika på syra men fattiga på socker, en olämplig råvara till ett rött vin), och

• 2) det klassiska medelhavsklimatet, ännu varmare, torrare, och där druvorna riskerar att mogna för snabbt. Det ger syltiga viner utan underhållningsvärde. Lagom sol, lagom nederbörd är melodin. Detta erbjuder Douro, men distriktet är underrepresenterat på Systembolaget.

Vinglas Stunder av lycka
Dagens rödvinsglas (ett XXL) är för stort för ett än så länge inte utblommat vin. Hela min hand går in i glaset. Perfekt till en riktigt fin vintage sydafrikan eller en komplex välekad Barbaresco.

Tillfälligt på Systembolaget (endast utvalda butiker)

Vinet finns endast tillfälligt på Systembolaget och i utvalda butiker, priset är försiktigt satt till 159 kr för 75 cl. Smaken är inte ännu stor, men med några års lagring är detta ett 300-kronorsvin. Färgen är tät och lagringen på ek från Allier bådar gott.

PROVAT VIN (provningsdatum 16/6 2015): Van Zellers Douro 2012

Så doftar det

Mandellikör, cederträ, kryddnejlika, lavendel.

Så smakar det

Smaken är något återhållen, men elegant och eggande. Det här kommer att smaka gudomligt om ett par år, ett husvin deluxe. Robert Parker ger 2012 års årgång 89 poäng. Bara 8 900 flaskor tillverkade.

Rekommendation

KÖP och lagra. Detta blir en perfekt present om några år när ni ska på middag. Tills dess redan en fin följeslagare till allt från lövbiff med hemrört kryddsmör, mör kanin eller en saffranstinn paella – eller varför inte en läcker blandsallad med valnötter, ädelost och ljumma vaktelägg. Van Zellers Douro 2012 är ett utpräglat matvin.

Bra vinöppnare
Ett bra vin ska hedras med en bra öppnare. Här en Laguioleliknande, dock inte äkta vara utan en av alla kopior. Lite tungjobbad för min smak, men den rakbladsvassa kniven gör den oemotståndlig. Cirka 1.000 kr, äkta Laguiole cirka 2.300 kr. Bra price/performance får du från Pulltap’s, en av mina favoriter.
Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera