Vignano Il Primo
Il Primo är prestigeprodukten. Här får bara de bästa druvorna vara med och det har hänt att Walter From vägrat släppa ett vin en årgång som han har bedömt undermålig.
Vignano – vingården (flygbild)
VIGNANO. Att terrängen är våldsamt kuperad syns inte från rymden. Här en satellitbild (komposit) över gården med kringliggande odlingar. Il Primo görs uteslutande på de bästa druvorna från de bästa lotterna.

Jag har haft förmånen att besöka schweiska paret Walter och Nathalie Fromm på Vignano ett antal gånger. Vingården ligger inbäddad i vild grönska halvvägs mellan Florens och Siena i mycket kuperad terräng. Det är en liten gård och odlingarna ligger i direkt anslutning. Det känns jordnära, pittoreskt och mycket äkta.

Vägen till vingården är – för att uttrycka det milt – en utmaning för varje söndagsbilist som normalt halvsover genom Stockholms innerstad. Bakom ratten på hyrbilen framstår nedförsbackarna som närmast oforcerbara. Men det går, och plötsligt är du framme.

Ojämn kamp mot elementen

Walter Fromm är utbildad oenolog och har alltså studerat om vin och vintillverkning. 1999 köpte paret gården och har sedan dess fört en ojämn kamp mot elementen, mot grannar, italiensk byråkrati, skurkaktiga importörer och distributörer och mot alla viner från ”Nya världen” som sköljer in över Europa.

För Vignano är verkligen inte Nya världen, tvärtom är vinerna ett stycke extremt konservativ vinmakartradition à la Chianti, om än med modern skruv. Deras bästa vin, Il Primo, finns tillfälligt på Systembolaget och jag rekommenderar å det bestämdaste: KÖP.

PROVAT VIN: Vignano Il Primo (94925) 179 kr för 75 cl (säljstart 8 maj 2015, finns i 13 av ca 420 butiker)

Starta eget i kväll

Här följer ingen smak- och doftbeskrivning, den ska ni nämligen fylla i själva på ett blankt arkt papper som får påbörja ert eget kartotek över viner att a) dricka och b) undvika. Vignano Il Primo 2012 hör till kategori A; att dricka.

Det är ett sofistikerat vin, vinproffsets val snarare än grillälskarens biff-komp. Ett rakt igenom diskret elegant vin som ber på sina bara knän: Lagra mig! Dock inte för länge, detta är ingen lagringsprodukt. Ta det om tre år, inte mer. Flaskan vi dricker i kväll, en 2012:a, alltså 2011 års skörd, har redan fyra år på nacken.

Det får du för 179 kronor

179 kronor för 75 cl är inget vrålfynd, men prissättningen är sådan att om du hittar Il Primo i en lokal vinbutik nere i Chianti kostar den förmodligen mer. Det är anmärkningsvärt och visar Systembolagets kraft. 22 Euro är min gissning i butik, 16 Euro på marknad. För på marknad står Vignano, oftast då Nathalie, och då säljer man också av gårdens utsökta olivolja.

Rekommendation

KÖP. Sällsamt och övertygande vinhantverk, dessutom ekologiskt. Gamla skolan i nya kläder. Och har du chansen, besök gården. Adressen är Via Vignano, 304 – Loc. Marcialla – 50052 CERTALDO (FI).

Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera