M de Minuty 2014
M de Minuty 2014

Sommaren är rosévin, så är det bara. Jag som rödvinsälskare kapitulerar mer än gärna. Varma årstiden är rosévinet perfekt. Godare än rött, roligare än vitt. M de Minuty är Systembolagets bästa rosé i ordinarie sortiment.

PROVAT VIN: M de Minuty 2014 (2590) 75 cl 107 kr

Friskt och något pärlande med fräsch röd grapefrukt som omedelbar behållning. Detta är Sydfrankrike i ett nötskal, hett, ljust, självklart. Färgen är oerhört vacker, flaskan underhåller, kapseln är tjock och trevlig med bra kork.

M de Minuty 2014
M de Minuty 2014 är en utsökt rosé i ordinarie sortiment, underhållande och prisvärd för 107 kr.

Serveras kallt, 7–8 grader, gärna med is för den som inte suger på ett enda glas på uteserveringen. Har du råd med groggvirke för 107 kronor tycker jag du ska blanda en riktig svalkare:

SVALKARE
• 2 delar M de Minuty 2014
• 1 del hallonöl
• En massa krossad is
• Toppa med en stor skiva vattenmelon

Andra bra rosévin för prisklassen är Mateus, en fräscht pärlande kultklassiker nu i ny flaska, man släpper (äntligen) den gamla mossgröna flaskan som givit Mateus dess klassiskt unkna utseende, Puychéric, en stabil och bra boxrosé samt fina Coteaux d’Aix en Provence, en mycket god boxrosé (rekommenderas).

M de Minuty 2014
Med en cool korkskruv av vinrot saknas kniv, men bra karl reder sig själv.

REKOMMENDATION och OMDÖME, M de Minuty 2014: Köp! Bra pris för ett bra vin. Välgjort, ursprungstypiskt (Frankrike, Provence) med en fint balanserad liten beska gör vinet utmärkt till mat och mer spännande än saftroséerna som aperitif. Priset då? Ska du verkligen spräcka hundringen för något så banalt som en rosé (M de Minuty kostar 107 kr för 75 cl)? Såklart du ska, rosévin köper du inte så ofta, så uppa gärna 20–30 kronor från dina ordinarie 70–80 kr. Du får ett bättre vin helt avgjort. Provningsdatum: 30/6 2015.

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera