Elchock
Elchock i Turkiet

På plats i Turkiet kan jag inte låta bli att reflektera över de varmare ländernas kvalitetskultur. Nu drar jag alla över en kam, men med liknande erfarenheter från Turkiet, Grekland, Brasilien och Sri Lanka generaliserar jag med självförtroende: absolut ingenting är rakt eller helt eller ordentligt.

Det sagt möjligen med undantag för flygplatsbyggnaderna, där internationella arkitekter brukar kopplas in och min gissning är att bygget sedan sköts av internationella konsortium snarare än lokala betongblandare.

Villan vi hyr här måste räknas till bergets bästa. Den är utsökt vacker, stor och med en makalös utsikt över havet. Poolen är stor som en svensk 50-meters bassäng och trädgården är proppad med blommande buskar och fruktträd. Det är bara ett problem – jag stör mig så enormt på allt ögonmåttat och hemkokt. För hemkokt måste ändå beskriva hur det byggs här nere. Det bästa exemplet just nu, från just den här villan, är att spis, diskmaskin och köksfläkt är strömförande.

Inte så att vi har ramlat döda ner, men att få en kyss upp i axeln om man fattar tag i fel del i spisen roar inte på semestern. Och så där fortsätter det, det är liksom inte 100. Och jag kan inte begripa varför. Nedanför mullrar V12-Mercedes förbi, varvat med någon moped, så pengar finns ju. Men tydligen räcker det bara så här långt.

Mina erfarenheter från Grekland, Sri Lanka och Brasilien, som jag räknade upp tidigare, är motsvarande. Det är sjysst om du betalar, men når inte den där sista biten, det blir liksom aldrig någon Disney World-nivå. För är det någonstans jag gång på gång har upplevt total kvalitetsmani är det på Disney World. Och jag tror faktiskt inte att det handlar om pengar, utan om kulturen. Men vad vet jag? Flygplanen startar och landar ju varenda dag utan missöden också här nere – hit kom vi utan missöden.

Jumeirah Bodrum Palace
Jumeirah Bodrum Palace är för dig med stålar över. Varning för spisen bara, om du hyr hus utan butler.

Då ska ni ändå veta att ett stenkast härifrån går det utmärkt att bo på ett Jumeriah-komplex längs ”vår” strandremsa till det facila priset av 51 000 kr per natt.

Sådana planer har vi inte denna gång, men jag kan slå vad om att upptäckterna skulle vara motsvarande. Hur det inte målas där målaren tror att det inte märks, hur poolmannens verktyg kan ligga och drälla eller lokala hundarna med matte/husse svassar ogenerat förbi skylten med NO DOGS ALLOWED.

Koppla på irritationen nu, om ni önskar, kära vänner och tyck att jag snobbar och stroppar som bortskämd nordbo. Men det här handlar inte om snobb och stropp, bara om hur olika man ser på saker och ting. Och så handlar det förstås en smula om hur lite det hjälper med en svindyr spis när elen leder rakt upp i armbågen för den som bara aningen på sniskan föresatt sig att bereda en nattlig liten munsbit.

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera