En öppnad champagneflaska
Jesper Odelius provar Charles Mignon Brut Premium Reserve
Charles Mignon champagne
Charles Mignon Brut Premium Reserve, 189 kronor på Systembolaget.

Jag har druckit en hel del champagne i mina dar. Sorry för den pretentiösa öppningen, men det är sant. Jag har det som min måltidsdryck nummer ett, som jag har skrivit om tidigare här på Stunder, och brukar framför allt dricka den på krogen till lunch och middagar.

Och på bättre lokal händer ju det trevliga att man som glad konsument får hjälp att välja. På så sätt lär man sig, och undviker allt oftare blindskären. Men inte alltid, och den här tisdagens lilla skummis, Charles Mignon Brut Premium Reserve får nog katalogiseras under B som i Blindskär, är jag rädd. Men alldeles oäven är den inte, read on…

För 189 kronor får du en äkta fransk champagne som smakar, ja, vad smakar den. Kort är smaken i alla fall, men anstränger man sig en smula är den inte så tokig. All form av jästighet saknas (som med för mycket äpple en verklig hatavsky) vilket drar upp betyget en smula. Men eftersmaken är obefintlig och hur vi än dricker blir vi inte säkra på annat än att det är ett vin för båten snarare än middagen. Jag gjorde förstås hushållsostprovet – drick valfritt vin till hushållsost och se vad som händer – och fick bekräftat att det inte är ett matvin.

Systembolaget skriver om skaldjur, men jag tvivlar. Till mat kommer Charles Mignon Brut Premium Reserve att smaka mineralvatten och ingenting annat.

SAMMANFATTNING. En billig skumpa att bli drängfull på i solen, så lätt är den. Doften av lätt mogen Brie är behållningen.

REKOMMENDATION. Betyg 2,5/5. Avstå.

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera