Arbetsrum med rödvinsglas
Jesper Odelius provar Sonoma Hills Pinot Noir 2013
Sonoma Hills Pinot Noir 2013
Kall butelj i augustivärmen av läckra Sonoma Hills Pinot Noir 2013

Nu var det ett tag sedan jag sprang på en riktig fullträff, så det var dags. Med ett leende från öra till öra delar jag här med mig av Sonoma Hills Pinot Noir 2013, en ovanligt kompetent och spännande Pinot Noir från coola Russian River Valley.

Låt oss börja med maten, för i dag drack vi till maten, annars vet alla ni som följer mina tisdagsvin slaviskt att jag oftast inte dricker till maten. Eller, nåja, jag gör ju det också, men jag provar helst utan mat. Nu hampade det sig så att dagens middag här i vackra Bromma var hamburgare av bättre snitt – och amerikanskt käk ska ju ha amerikanskt vin, eller visst?

Så, fram med lilla buteljen och så blev det finvin till snabbmaten. Men vilken snabbmat det blev, stekiga burgare och till detta en fantastisk sallad på en rad olika blad (jag är dålig på det gröna) med superraffinerad och ”eko” olivolja, bra peppar… ja, ni hajar. Självklart tarvas då ett bättre vin.

En Pinot Noir med cojones

Äntligen en Pinot Noir som smakar något. Nu ska nu inte dra förhastade slutsatser, jag gillar Pinot Noir, men jag blir oftast ändå någonstans i slutänden besviken. För jag vill ju att det smakar mer, bortskämd och förstörd av spanska och ännu sydligare smakrika röda som jag är. Samtidigt vet jag att det mesta från USA är lättare, alternativt är skiten fast i Old Vines/Zin-träsket, det trolltäta sockerelände som vi med lite koll lämnat för lääääääääääänge sen…

Men visst finns också grymma grejer från USA. En av de bästa amerikanska röda (dock utan en gnutta Pinot) som jag har druckit är Le Cigar Volant 2009, som vi festade på en lunch innan flyget hem i Köpenhamn efter ett lyckat möte. När jag går in och hittar den nu för futtiga 80 dollar blir jag dock irriterad – vi la närmare 2 000 spänn på den. Men – det må vara hänt: hur många krogar i Norden har den på listan? Jag har för övrigt skrivit om vinmakaren bakom flygande tefatet (cigarren), Randall Grahm, här på Stunder av lycka – en exklusiv intervju med ett verkligt geni och original.

Så smakar Sonoma Hills Pinot Noir 2013

Det är så sällan, så ytterst sällan, som jag och Systembolaget är överens, att det är en märkeshändelse i denna lilla avkrok av livet som är min när det händer – och nu har det hänt. På Systembolaget.se beskrivs vinet som ”…med inslag av jordgubbar” (som vi så ofta kan läsa om de mest varierade viner) och äntligen kan jag hålla med: JA, det smakar härligt av jordgubbar.

Toppa det med en kexighet som för mina tankar till en bättre Blanc de blancs-champagne (champagne tillverkad enbart från Chardonnay) och en pepprighet som eldar på aptiten på det bästa sätt. Där har du fyndet Sonoma Hills Pinot Noir 2013. För 121 kronor för 75 cl är den mer än prisvärd och jag skulle bums skaffa mig ett halvdussin för en lustfylld indiansommar med kompisar under sköna trädgårdsaftnar. För när vintern sätter in går ridån ner för allt Pinot Noir, också för Sonoma Hills.

Rekommendation: KÖP. Synnerligen kompetent, befriande nydanande, ingen skitnödighet. Borde kosta 149–179 kr. Lagras ej, köp och drick. Betyg 4/5.

 

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera