Montelciego Rioja Reserva 2010
Jesper Odelius provar Montelciego Rioja Reserva 2010, ett okej bordsvin för 89 kronor för 750 ml.

Jag har ett eget förbud: att aldrig köpa vin med trådnät. Samma sak med porslinsfjärilar och gredelina rosetter runt halsen på vinet. Men i dag gjorde jag ett undantag och bar hem en trådnätad spanjor.

Salter vintermometer
Serveringstemperaturen rekommenderas till 16–18 grader. Det är okej, men vinet går också att dricka betydligt varmare.

Det skulle visa sig att flaskans nät som fört mina tankar till julgranar och deras smarta förpackning inte var fel ute. Här finns nämligen smak av glöggkrydda. Men först doften – som inte är så stor. Det doftar okej, inte mer. Låt oss kalla det nyanserat. Själv föredrar jag att bli underhållen redan i förspelet.

Smaken är också sådär i mittfåran. Okej, men inte mer. En hygglig rioja en regnig dag. Så tänker jag, men så behöver ju inte du tycka eller tänka. För viner jag smådissar kanske är precis sådana goa buteljer som du vill bära hem. Hos mig går sällan 3,o-orna hem, ni vet de där vinen som inte är dåliga och heller inte speciellt bra på något.

Som vinet du får på glas ute när du beställer husets vin. Det är okej, inte mer. Men många kroggäster föredrar sitt vin så, inte minst tjejer (sorry, sticker ut hakan rejält nu, men med fog): de diggar inte lika jordiga, skitiga, blodiga viner som pojkarne.

Nu gillar ju inte ens alla killar stökiga röda (vi pratar bara röda viner nu, inte rosé och vitt) utan myser gärna med en saftig Pinot Noir i konstlädersoffan – eller goes for cred och tar en Amarone, säker som amen i kyrkan. Och inget fel med det!

Smaken är som baken – delad, och skönt är väl det.

Så, den här reservan kanske är just vad du ska köpa på fredag. Priset är bra, får man ändå säga. Best value har den fått också, i Stockholm av alla platser på jorden. Bara en sån sak.

Scones på Stunder av lycka
Jag passade på att baka scones medan jag provade dagens vin, då förstår ni att det inte var någon himlastormande spanjor den här gången. Recept på scones Bonniers kokbok s 520.

PROVAT VIN 18/8 2015 Montelciego Rioja Reserva 2010, #2716 (rött vin)
PROVAT AV Jesper Odelius
PRIS 89 kronor flaska 750 ml (naturkork)
LAND Spanien (Rioja)
SERVERAS VID 16–18°C
SMAK Läder, tobak, jord, lagerblad. Glöggkryddor mot slutet, viss angenäm vitpepprighet.
DOFT Körsbär, Eucalyptus.
DRICK Till gryta.

REKOMMENDATION Köp för den försiktige, okej kvalitet för okej peng och kan omöjligt förarga. Inbitna rödvinsälskare vänder blicken någon annanstans.

Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera