Jesper Odelius provar Campo Viejo Brut Reserva
Jesper Odelius provar Campo Viejo Brut Reserva
”Champagne” från Spanien kallas cava. Inte mer med det.
”Champagne” från Spanien kallas cava. Inte mer med det.

Champagne kan variera från Doux som är rena sockerbomben till Extra brut, min favoritkvalitet med sockerhalten 0–6 g/liter. Dagens vin är ingen champagne utan en spansk prisvärd ”brut” bubblare.

Campo Viejo i sin snygga gula flaska uppger Systembolaget ha sockerhalt om 13 gram per liter. Så är man petnoga är Campo Viejo Brut Reserva (7782) faktiskt en Extra Dry och inte en Brut, men låt gå. Jag har druckit den många gånger och tycker att ni ska få den som ett tips på ett bra bubbel till små pengar.

Den är dessutom en stapelvara på Systembolag landet över, precis som en annan av mina verkliga favoriter, Freixenet Cordon Negro Brut, en aningen torrare kusin till Campo Viejo – och några kronor dyrare med 82 kronor för 750 ml.

Det här är flaskor som finns överallt. Och jag gillar det. Fy! för att förälska sig i något smalt som måste jagas i förväg när resan går ut i skogen, bort från stockholmsbetongen. Tittar man på Campo Viejo finns den till exempel i betryggande antal (78 flaskor) på Storgatan i Ängelholm (jag högg bara till med något avkrokigt) – hyllplats 32-01-03, om du skulle ha vägarna förbi.

Jag älskar bubblor

Ni vet ju det, kära läsare, att jag är svag för bubblor. Alla bubblor går ner, men somliga är bättre än andra.

Gosset är Champagnes äldsta vinhus och jag har skrivit om deras finfina skum här tidigare på Stunder av lycka. Så hackade vi häromdagen loss en liten förortskväll och gick på Astrids, en hyperlokal krogupplevelse som förutom bra priser och kök bjuder på gångavstånd och lagom portion ”Bromma”. Och som det skulle visa sig: Gosset Champagne. Nu hade jag förbeställt ett annat bubbel att slås upp när vi satte oss (vid återbesök blir det Gosset). Men – Campo Viejo skulle platsa som dessertvin hos Astrid, vore den lite creddigare.

Så smakar Campo Viejo Brut Reserva

Frisk, fin smak, goda päron. Balanserad och mogen, i okomplicerad fri stil.

Drick till

Drick som den är, på picknickfilten en indiansommareftermiddag, såklart till maten (gärna kryddigt, varför inte en skön fredagstexmexbuffé lagom hemlagad-halvfabrikatbalanserad, drick till jordgubbar i sängen, till ett Fröknäcke 56 kilo med färsk basilika och mycket keso en bakissöndag, ja, drick till det mesta.

REKOMMENDATION Köp och lägg på hyllan. Campo Viejo Brut Reserva kan du alltid ha hemma, så billig är den – och god. För 75 kronor finns inte mycket att fundera på.

 

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera