Chateau Musar 2007
Jesper Odelius provar Chateau Musar 2007.

Chateau Musar är något så pikant som ett vin från Libanon. Tre mil utanför Beirut görs vin sedan 1930-talet och inte vilket vin som helst. Det här är goda viner i framkant inom oenologin.

För 299 kronor på Systembolaget får du deras röda 2007, ett bra val och ett säkert kort till middagen. Läs mer och se betyget (sist i artikeln).

Jag dricker vinet vid spisen den här tisdagen till sköna köttbullar från Ica och färskpotatisbåtar. Båda smakar fint, men båtarna känns bättre att tugga ner, hemgjorda och allt. Förstås kan du dricka Chateau Musar ”up”, det vill säga som cocktail med bara ingenting än vinet i ditt fina, rena glas. Jag dricker själv vin oftast så – utan munnen full av bea som jag älskar att skoja om (se recensioner 2/8 –14 och 3/9 –14).

Men den här kompisen gör sig faktiskt bäst till mat, så mycket bäst att jag skulle vilja rekommendera den just som måltidsdryck och inget mer.

Läs mer: Jespers bästa vintips

Chateau Musar 2007 provningsanteckning
Lyckan att prova ett gott vin hör till vardagens små förgyllda ögonblick.

Jag noterar ner med vänsterhanden medan jag dricker ”Skär som en vass kniv genom maten”. Det stämmer och är ett fint betyg. Här finns en tydlig kropp genom en självsäkerhet i vinmakandet som skänker varje vinblandad tugga (om du inte tuggar ur och sen dricker, så gör aldrig jag) njutningen både av maten och drycken.

Jämför gärna en sådan upplevelse med taskiga experiment som Coffee Pinotage eller hopplösa Smart Dog Syrah, en av de bästsäljande slaskboxarna från Systembolaget. Kasta in käket och skölj med någon av dessa – och upplev hur din fina matlagnings basilikanoter (eller för all del Icaköttbullarnas transfettaromer) sablas ner av syntetkaffe (Coffee Pinotage) eller vaniljarom (Smart Dog).

Enkelt uttryckt: Chateau Musar är perfekt till mat. Det betyder roligare till mat än det genomsnittliga ”matvinet”, och det är bra gjort. Priset 299 kronor för 750 ml är varken billigt eller dyrt, långt ifrån ett fynd, men inte heller överprisat.

Läs mer: Så väljer du rätt och bäst vinglas

Eftersom Chateau Musar 2007 är ett vin som bromsar törsten snarare än eldar på den (som ett sockerzin gör) behöver du inte så många flaskor till sällskapsmiddagen som du är van vid. Men förstås blir det ändå lite slantar jämfört med tre 69-kronorsbuteljer.

Där ligger en magisk gräns enligt en undersökning jag fick ta del av på en provning nyligen: vid 69 kronor pass anser svensken att ett fynd ligger. Billigare anses vinet som en chansning och under 60 kronor ”suspekt”, dyrare än 69 kronor anses vinet ”normaldyrt”.

PROVAT VIN (1/9 2015): Chateau Musar 2007

Typ

Full Bodied (Definition hos Wine Folly)

Färg

Vackert rödbrun (tegelröd som uppges hos Systembolaget är felaktigt)

Så doftar det

Viol, kryddpeppar, sandel, russin

Så smakar det

Körsbär, solmoget med trevliga tanniner

Socker

Mindre än 3 gram/liter

Övrigt

Producerat enligt en naturvinsidé betyder mindre gifter i vinet

Betyg & rekommendation

Betyg 4 av 5. Köp och drick men ännu hellre lagra. 2007 är ingen extremt bra årgång, men vinet vinner oavsett på lagring. Tål att lagras 15–20 år, men jag tror på ett markant bättre vin redan om 2–3 år på flaska.

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.