Jesper Odelius provar Ser Lapo 2011

Ser Lapo från huset Mazzei är en försiktig pärla värd sina 149 kronor. Vinet passar dig som vill prova en bra Chianti och från Mazzei finns mer spännande att upptäcka sen, inte minst Siepi.

Ett av de äldsta vinhusen i Chianti i norra Italien är Marchesi Antinori, som jag har besökt två gånger och blivit grundligt imponerad. Här är väggarna i vinifieringen sex till åtta meter tjocka med en obruten historia i samma vinmakande familj sedan 1300-talet, fukten medeltida men hantverket i absolut modern framkant. Vinerna smakar därefter: komplext, underbart, erfaret. Dessvärre betingar de flesta av dem priser som inte passar min plånbok.

Ser Lapo Chianti Classico Riserva 2011
Ser Lapo är en klassisk Chianti. Det betyder mycket och vuxen smak utan nya världens alla överraskningar.

Samma kvalitet som Antinori men för en bråkdel av pengen

Så vart vända sig för den som önskar samma kvalitet till mindre peng? Svaret är Marchesi Mazzei. Förmodligen än modernare i sitt tänk och med en anläggning som beskrivits så fantastisk att jag efter researchen jag nu gjort måste besöka dem. Vinerna tas in av Wine Agency, en lika seriös importör som huset Mazzei beskrivs som av de personal jag talar med på systembolagen. För jag har frågat runt och brukar inleda med att försöka prata naturvin

Naturvin – inget för Systembolaget

Det går normalt sisådär – Systembolaget varken utbildar sin personal i naturvin eller tar in naturviner i någon utsträckning värd uppmärksamhet. Men det är en bra ingång till en konversation och en temptagning: fick jag tag i rätt gubbe/gumma, eller ska jag söka mig vidare? Nog för att personalen överlag är välutbildad, men såväl intresse som inriktning varierar. Men nu har jag från flera Systembolag att Mazzei är proffs – härifrån kommer viner som bygger på kunskap, inte experiment och som innehåller smaker och dofter från jorden. Det vill säga som det alltid borde vara.

Ekfat vinlagring
Trenden går bort från eken mot mer frukt. Det betyder större fat, äldre fat eller inga fat alls.

TRENDEN: Mindre ek – mer frukt

I vinvärlden ställer man just nu om från mycket ek och rostade fat till mer frukt genom försiktigare fat, större fat, äldre fat eller betong- eller stållagring. Stål ger inte mycket till vinet, betong anses ge mer. 1000–litersfat ger fattoner men försiktigare än nya, mindre fat, som är det som släpper mest till vinet.

Argentina ligger här i framkant, medan försiktigare och traditionsrika producentnationer som Italien och framför allt Frankrike ställer om långsammare. Själv är jag kluven, jag gillar fat, men jag ser samtidigt fram emot att få prova nya vinupplevelser från både nya världen och Ita-Fra-Spa med röda viner som närmar sig amerikanska bättre viners fruktighet.

Ser Lapo 2011 ligger i mittfältet. Mazzei har tonat ner fatkaraktären de senaste tio åren efter återkoppling från viktiga marknader om för mycket fat. Blir du sugen efter att ha läst nedan, bär hem ett par flaskor (Ser Lapo finns i ordinarie sortiment sedan mars 2015) men missa inte att samtidigt beställa 71711 Siepi 2008, rött vin, en riktig ”killer”.

PROVAT VIN (8/9 2015): Ser Lapo Chianti Classico Riserva 2011 (2208)

Typ

Medium Bodied. (Definition hos Wine Folly)

Färg

Briljant karmosinröd.

Så doftar det

Något återhållen doft av hallon, mandellikör, oljerock (potential att utvecklas över tiden; lagring 3 år+) TIPS: Öppna, häll på karaff och låt stå över natten för en rikare doftupplevelse i glaset.

Så smakar det

Robusta tanniner med bra syra ger en vuxen smak med någon fatkaraktär, smak av Guldnougat (choklad), strama körsbär och torkade svarta vinbär.

Socker

Mindre än 3 gram/liter.

Lagring

Bör lagras!

Övrigt

Ordinarie sortiment sedan mars 2015. Finns också som halvflaska med samma artikelnummer för 79 kr.

Betyg & rekommendation

Betyg 4 av 5. Köp och lagra eller drick. Lagring 7–10 år ger ett vin i 500-kronorsprisklassen.

 

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.