Saint Clair Block 23 Pinot Noir 2014
Jesper Odelius provar Saint Clair Block 23 Pinot Noir 2014
Saint Clair Block 23
En vacker, enkel etikett, men lite dubbla signaler blir det för mig och efter en rundfrågning får jag det bekräftat: en smula bondfångeri känns den. Coolare hade varit en stramare och mer självsäker etikett, utan namnen på vinmakarna och annat trams. Men vinet är gott!

Till den som söker en Pinot Noir som höjer sig över mängden rekommenderar jag denna gång Saint Clair Block 23. Den finns på småflaska på Systembolaget, 89 kronor för 375 ml, ett rimligt inköpspris för ett vin du måste prova om du gillar Pinot.

Trots att vinet är ungt, vintage 2014, är doften utvecklad – relativt stor och generös med fina glöggkryddor och tydligt bokläder. Färgen i glaset är vackert blåröd med någon karamellbrunskiftande anlöpning. Läckert!

God, generös smak med fina tanniner och en viss, angenäm hetta lovar gott. Inslag av blåbär men utan syltighet. Det här är mer rafflande än USA och mindre skitnödigt än Sydafrika.

Ett fint litet matvin, men drick det också som aperitif

Ett kompetent vin till lagrad ost och lättare kötträtter, lamm. En ljummen bönsallad med kalkon och chèvre skulle vara perfekt. Angenäm, lovande eftersmak signalerar ett vin som ber om lagring några år. Stumnar en smula i sällskap av den mörka choklad (Lindt 70 %) jag brukar prova med vin jag tror på som dessertvin. Jag säger ändå att det här är en bra kompis till en Crème brûlée eller ännu hellre en Crème caramel (brylépudding), men den senare är omöjlig att få på krog i dag.

Lindt 70 % dessertchoklad
Lindt 70 % dessertchoklad, en eller två rutor, och så några droppar bra rött på det. Livet på en pinne!

Ett ännu bättre och mer spännande val skulle vara en canelé, en utsökt specialare som jag fick upp ögonen för tack vare Mia Öhrn. Jag har nu sent omsider bestämt mig för att försöka baka dessa lynniga små njutningar på egen hand. Önska mig lycka till! Till dem blir det kanske ett litet glas Saint Clair…

PROVAT VIN (15/9 2015): Saint Clair Pioneer Block 23 (2936)

Typ

Full Bodied. (Definition hos Wine Folly)

Färg

Blåröd med en antydan till brunt.

Land

Nya världen; Nya Zeeland.

Så doftar det

Härlig doft av glöggkryddor och bokläder.

Så smakar det

Spetsiga små tanniner ger vinet en friskhet som balanserar försiktiga fattoner, lagrat på ny och gammal fransk ek strax under 12 månader. En antydan till katrinplommon och kanel efter några timmar.

Socker

Mindre än 3 gram/liter.

Lagring

Kan lagras.

Övrigt & pris

Pris 89 kr för 375 ml.

Betyg & rekommendation

Betyg 4,2 av 5. Köp! Roligare än amerikanskt, bättre än sydafrikanskt.

 

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.