Elephant Hill är en familjegendom på Nya Zealand som tillverkar viner i liten skala. Arbetet på gårdarna sker enligt uthålliga metoder för jordbruket – vinodling är ju faktiskt ett jordbruk, varken mer eller mindre. Lätt att glömma bort. Vinet finns i begränsat utbud och det finns just nu (september 2015) i 54 butiker, så det går att få tag på.

elephant-hill-syrah-2014-750ml

Jag rekommenderar dig att slå till på åtminstone ett halvdussin. Det här är ett vin som är bra och som kommer att bli bättre (lagring 8–10 år utan vidare). Dessutom är prislappen utmärkt, 149 kr för 750 ml är ett fynd för något så välgjort.

Underbart till mat

Det ska medges att nästan all mat funkar med en bra syrah – eller omvänt, men det här är ett dugligt matvin på flera sätt. Dels genom en örtig fräschör som jag ibland tycker saknas hos vin på syrah (de blir för tunga och stökiga med för mycket kropp), dels genom sin sprudlande självklarhet – här har vinmakandet lyckats och producerat en slutprodukt som andas glädje och framtidstro, en skön joie de vivre.

Drick härliga Elephant Hill Syrah 2014 till grillad tonfisk med en ”het” sallad eller en lövtunt skivad pepprig flankstek, lagom rosa med några droppar tryffelolja. Till väljer du en fin potatiskaka ”home style” eller lätt glaserade rotsaker med ett limeflingsalt. Mums!

Tack vare sina rika och fina tanniner (det som gör att det slånbärssnörper i munnen) och ovanligt härliga frukt blir betyget topp denna gång, när jag också väger in den otroligt läckra och extremt tydliga (skolboksexempel) lagerbladsdoften. Me Like A Lot!

PROVAT VIN (22/9 2015): Elephant Hill Syrah 2014 (95261)

Typ

Full Bodied. (Definition hos Wine Folly)

Färg

Omoget rödblå.

Land

Nya världen; Nya Zeeland.

Så doftar det

Magnifik doft av örter, lagerblad, inslag av verbena.

Så smakar det

Lätt och friskt med bra tanniner, antydan till hallon med en pust av gräddkolakaramell.

Socker

Uppgift saknas. Obetydliga mängder, säger Jesper.

Lagring

Lagras! Potential 8–10 år, eller mer.

Övrigt & pris

Pris 149 kr för 750 ml.

Betyg & rekommendation

Betyg 4,6 av 5. Fynd! Köp! Ren och oförfalskad glädje.

 

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.