Följ med Marie och 3-månader gamla Tyra på en händelserik resa mellan Karlskrona och Stockholm. De hinner med att åka buss, flyg, tåg och bil innan de är tillbaka hemma igen.

I somras flyttade jag och familjen ner från Stockholm till Karlskrona och sedan dess har jag längtat och saknat familj, vänner och aktiviteter i storstan.  Det krävdes en hel del planering och lite hjälp från vänner för att resan skulle bli av, men i slutändan blev det riktigt bra.

Resereportage packning
07.30 Packade och klara i väntan på flygbussen. Snart ska vi flyga Ronneby till Karlskrona. Jag har ett handbagage och ett incheckat bagage, Tyra har en resevagn och en skötväska. Vi fick lite tid över till en kaffe inne på Scandic Hotel Karlskrona innan det var dags att gå på bussen.

PLANERING

Tillhör du den oroliga typen (som jag) så är det bra att ha en ordentlig plan att luta sig tillbaka på. Fundera på vilka situationer som kan komma att bli jobbiga under resan och förbered dig så bra du kan. Bolla gärna med de du ska träffa under resan, eller en resvan vän. Om du känner dig trygg så är det lättare att hålla sig lugn och glad; något som gör resan lättare för både dig och bebisen.

  • Tänk igenom resans alla delar
  • Vilka transportmedel kommer ni använda?
  • Försök att alltid välja det som är lättast
  • Planera inte in för mycket aktiviteter
  • Packa så lite som möjligt
Resereportage flygbuss
08.30 Ombord på flygbussen. Tyras vagn behövde inte fällas ihop så hon fick åka i vagnen. Efter några minuter somnade hon och sov resten av sträckan till flygplatsen.

PACKNING

Ta med så lite packning som möjligt. Att resa med barn innebär att mycket av packningens utrymme kommer gå åt till bebisens prylar.

  • Vad kan man köpa på plats?
  • Packa inte för mycket kläder
  • Bebisens förbrukningsprodukter (som blöjor) gör att du säkrar plats för shopping på vägen hem

[divider]Pryltips för resan[/divider]

Resereportage flygplatspersonalen
09.00 Säkerhetskontrollen på flygplatsen. Detta moment är ett av de som stressar mig mest, att ha koll på alla saker, bebisen och ta sig med allt genom säkerhetskontrollen kan vara en pärs. För att undvika kaos (speciellt vid resor till andra länder); var ute i mycket god tid och be om hjälp med antingen sakerna eller med din bebis. Här får jag superbra hjälp av en snäll kille på flygplatsen som höll i Tyra genom hela säkerhetskontrollen.

VÅGA BE OM HJÄLP

Det är nästan omöjligt att klara sig helt utan hjälp när man reser med en liten bebis. Om inte annat så blir vissa moment mycket svårare när man är själv. Då är det bra att våga be om hjälp.

På vår resa fick vi hjälp av allt från busschaufförer till flygplatspersonal och självklart fick vänner och familj rycka in när de fanns till hands.

Resereportage amning
10.00 Amning uppe i luften. Jag passade på att amma Tyra både vid start och landning för att hon skulle få mindre problem med lufttrycket i öronen. När det var dags för kaffe erbjöd sig mannen bredvid att hålla Tyra en stund. Vi hade en väldigt trevlig konversation resten av resan och han hjälpte mig med väskorna när vi skulle gå av i Stockholm.
Resereportage Arlanda Express
11.30 Tyra sover gott på Arlanda Express. Resealternativet är nästan 3 gånger så dyrt som flygbussen, men jag prioriterade att det gick lätt att ta sig ombord och gick snabbt att komma fram.

PRIORITERA

Jag skulle säga att om man har möjlighet så ta alltid enklaste valet när det gäller att resa med barn. Välj det bekvämaste och eller närmaste boendet. Välj det lättaste transportmedlet.

Tänk på att ge dig själv och bebisen naturliga pauser då både du och bebisen får en chans att vila. En middag hemma hos en kompis kan vara ett mycket bättre alternativ än att ta med bebisen ut på restaurang.

Resereportage Friends
12.00 Lunch på ett barnvagnsvänligt fik. Jag var ganska matt när vi väl kommit fram. Det var skönt att sätta sig på en stol och få pusta ut medan Gunilla gosade med Tyra. 15.00 Middag hos vänner. Jag droppade in här på eftermiddagen. Micke såg att jag var supertrött efter en dag av resande och serverade mig mackor och kaffe tills jag piggnat till. När Johanna kom hem blev det ett lugn hemmamiddag tillsammans med deras barn. 18.30 Kvällsfika. Vi hann träffa Therese som äger butiken EcoSTHLM i Skrapan Gallerian. Sedan var det dags att börja runda av dagen.
Resereportage babyskydd
20.30 Bilresa med en kompis från Stockholm city till hotellet i Älvsjö. Ett lätt babyskydd som går enkelt att montera i bilen och flytta över mellan bil och vagn gör resan både trygg och bekväm.

Det här babyskyddet blev vi rekommenderade av Lekmers butikschef Matti. Modellen heter Besafe Izi Go och är ett väldigt lätt babyskydd med hög säkerhet. Modellen passar bra tillsammans med resevagnen Mountain Buggy Nano (vilket de flesta babyskydd gör, men inte Besafe Izi Sleep vilket var det vi hade innan). Jag rekommenderar verkligen att testa kompatibiliteten på det som ska med på resan innan ni ger er iväg.

Resereportage hotellrum
21.30 Incheckade på hotellrummet. Efter en låång dag var både jag och Tyra glada över att få sjunka ner i den sköna sängen. Ett snabbt godnatt till familjen i Karlskrona innan vi slocknade.

BOENDE

Boendet och maten är det som sätter guldkant på reseupplevelsen enligt mig. Välj ett bekvämt boende nära det du vill göra så har du alltid möjligheten att ta en paus.

Resereportage babyprylar
07.00 Redo för en ny dag på språng.

Breathe. Smile. Repeat!

Glöm inte att ha roligt och att njuta av resan i sig.

Marie Widerberg
Marie Widerberg är Stunders redaktör. Hon älskar äventyr och har alltid något kul på gång. Hon har bland annat cyklat från Stockholm till Malmö med en ettåring och drömmer om att åka trike med familjen längst med Vietnams långa kust. Kontakta Marie på marie@stunderavlycka.se

Kommentera