Butik Paletti topp
Linnéa och Anna hälsar välkomna till deras nya butik i Eksjö.

Butik Paletti startades i en lada i lilla Unnaryd för 4 år sedan. Idag består företaget av tre livsstilsbutiker i södra Sverige med ett unikt butikskoncept som innefattar både mat-, mode- och skönhetsprodukter med en tydlig ekoprofil. Bakom butikerna står den stilsäkra och drivna duon Anna Ström och Linnéa Petersson som idag nylanserar butiken i Eksjö i nya lokaler efter en stor brand för tre månader sedan då hela kvarteret brann ned.

I smålandsidylliska Eksjö, en ort med ca 10.000 invånare, rullar vi in  i den unika trästaden under fredagsförmiddagen. Diset ligger tungt längst med vägarna och det känns ruggigt i luften. Men på Norra Storgatan 38 pågår febril verksamhet. Det är sista minuten förberedelser inför Butik Palettis nyöppning och Linnea rättar till några produkter medan Anna förbereder smakprover till kunderna.

Butik Paletti herr

För tre månader sedan härjade storbranden i Eksjö och hela kvarteret där butiken tidigare låg brann ned. Butik Palettis nya butik ligger bara lite längre ned på samma gata.

Butik Paletti kvarter
Kvarteret som brann ned. Det största huset i Eksjö trästad gick inte att rädda.

Jag får några minuter med Anna Ström samtidigt som hon frågar några av sina inbjudna leverantörer om de vill ha lite kaffe. Anna pekar längre upp mot gatan och visar kvarteret där deras tidigare butik låg. Hela huset brann ned så nästan inget gick att rädda.

– Hela butiken blev totalförstörd men butiksskylten gick att rädda, även om den blev lite böjd. Vi satte upp skylten ändå, lite som ett monument över att vi finns kvar.

Butik Paletti skylt

Butik Paletti sales
Två av butikens leverantörer är på plats för att fira nyöppningen av Butik Paletti. Malin Lidén och Linda Sjölund har med fina erbjudanden under nyöppningshelgen.

Kundernas stöd var helt överväldigande

Anna berättar att det varit ett tufft år som företagare. Att driva tre butiker och en webbshop och samtidigt vara förälder är ett evigt pusslande.

– När butiken brann ned hamnade vi vid ett vägskäl, säger Anna Ström. Att allt brann ned och butiken verkligen var helt borta var ett ganska tungt avslut. Det var inte självklart att vi skulle öppna en ny butik direkt men vi trivdes så bra i Eksjö.

Anna säger att stödet från kunderna både lokalt och på sociala medier har varit fantastiskt.

– Det är så man bli varm i hjärtat, ler hon.

Butik Paletti closeup

Det luktar svagt från de nymålade väggarna och det nybryggda kaffet. Lokalen är stundvis helt fylld med nyfikna personer som vill titta på den nya butiken. Anna och Linnéa går vant runt och hjälper kunderna, precis som om butiken alltid legat här. Deras positiva anda och kämparglöd genomsyrar hela deras koncept och kommer säkerligen leda dem till framgång.

Innan vi lämnar Eksjö passar vi på att ta en fikapaus på Lennarts konditori innan vi följer huvudgatan ut mot nya Stunder av Lycka.

Tips! Att vandra längst med huvudgatan i Eksjö är en helt unik upplevelse. Butikskedjorna lyser med sin frånvaro och här frodas lokala företag med rätt känsla för ortens historiska och kulturella arv.

 

Marie Widerberg
Marie Widerberg är Stunders redaktör. Hon älskar äventyr och har alltid något kul på gång. Hon har bland annat cyklat från Stockholm till Malmö med en ettåring och drömmer om att åka trike med familjen längst med Vietnams långa kust. Kontakta Marie på marie@stunderavlycka.se