Graham Chronofighter
Graham Chronofighter är ett under av handarbete. Kolfiber är hopplöst svårt att jobba med.

Årets fattigaste helg närmar sig med stormsteg, helgen innan lön i januari då julens klappfrossa tömt alla reserver i hushållskassan. Men skulle du ha en slant över finns det ett och annat du kan belöna dig med i mörkret.

Kanske räcker det med att sukta och drömma – annars sätter du förstås igång ett hemligt eget sparande. För spara är nästa stora grej spår de trendkänsliga. Sätt undan pengar till dig själv som du lovar att inte röra. Använd till något härligt och självförverkligande.

För oss småsparare finns det inget vettigt sätt förutom aktier att förränta pengar. Och så länge inflationen vägrar att ta fart minskar åtminstone inte dina besparingar i värde. Det viktiga är discplinen att inte tulla på kassan.

Enkelt att spara till 75 000 kronor
Du kommer att bli förvånad över hur mycket det blir på ett par år när du sparar. Kan du låsa pengarna i en sparprodukt med bättre avkastning blir det ytterligare bättre, men det viktiga är att inte röra pengarna.

5 perfekta presenter för pepp

Globe Trotter väskor
Vackert röda väskor från Globe Trotter.

1. Res till värmen med stil
Glöm hyperkitschiga Louis Vuitton, det är ändå ingen som tror att de är äkta. Investera i stället i coola klassikern Globe Trotter. Så kan du göra slut med vidriga plastväskor med gnällande hjul och lås som inte öppnar sig när det gäller, och omvänt. Som bonus kan du enkelt skilja på dina och övrigas väskor när du ska hem och taxin väntar. Pris från cirka 11 500 kr för 20-tumsväskan i rött (50 cm).

Graham Chronofighter
Graham Chronofighter är ett under av handarbete. Kolfiber är hopplöst svårt att jobba med.

2. Ta tid på ungarna i backen
Fjäderlätta Graham Chronofighter i kolfiber väger in strax under 100 gram. För att vara en stor och komplicerad klocka är det rena flugvikten. Dessutom är den snygg till tusen och lätt att manövrera med stelfrusna pulkabackefingrar. Pris från cirka 89 900 kronor. I stål är klockan billigare, från cirka 24 300 kronor.

LÄS MER >> 7 köksprylar till frukt och grönt

Scabalkostym
Du mår bra av en Scabalkostym.

3. Januarikickoff i skräddarsytt
Scabal erbjuder nära 5 000 tyger att välja bland när du ska få en fin kostym i present. Välj vad som helst utom linne så håller byxknäna också för den vildaste kickoff. Tidlös kvalitet som inte sitter på var och varannan MQ-nisse. Måttagning sker på plats i Tyskland, därefter leveranstid 4–5 veckor. Pris på förfrågan.

Oxx Coffeeboxx
Ruggat kaffe. När får vi se en solcellsdriven maskin?

4. Fika i pistmaskinen
Oxx Coffeeboxx är något så coolt som en ruggad kaffemaskin. Det betyder att den tål hårda tag och en massa damm och smuts utan att gå i strejk. Köp ett dieselverk och ta med ut i bivacken, eller koppla in den i pistmaskinen. Men då behöver du en spänningsomvandlare. Pris från cirka 1 700 kronor.

LÄS MER >> 6 snowboards världen inte kunde leva utan

Tulpaner från Flora Blommor
Säg Ja! med en tulpan.

5. Smält snön med tulpaner
När reklamen för svenska tulpaner först dyker upp i mitten av januari känns den märkligt apart. Men hux flux spirar våren och så köper vi tulpaner som tokiga. Vackrare än rosor, hållbara och ofta underbara också när de vissnar. Pris från cirka 5 kronor styck.

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.