Polka Pastel, LSA International
Polka Pastel, LSA International

Alla vinglas behöver inte vara bra. De måste inte ha den perfekta kupan för vinsnobbens droppande lilla näsa att titta sticka ner i. Nej, halva glädjen är ju faktiskt helheten. Och att inte dricka själv. Här listar vi sex glas som lyfter vilken vickning som helst!

Spectra, Sagaform
Spectra, Sagaform

Spectra, från Sagaform, 199 kr för 2 st

Sagaform är knappast kända för kvalitet, men då och då hittar de en kul design på vardagsobjekt som du kan köpa och gilla en säsong eller två. Sen skeppar du iväg ditt fynd till Läkarmissionen och går på jakt på nästa kick. Alla glada!

Bleeding Barbie, Carolina Gynning
Bleeding Barbie, Carolina Gynning

Bleeding Barbie, från Carolina Gynning, 249 kr/st

Tokiga Carolina Gynnings tokiga glas måste handdiskas, annars får du se dekoren blandas med spolglansen och vips – ett ordinärt Ikea-glas efter maskindisken. Ett glas män ger som present åt andra män med ett ”Hö-hö”.

Electra, Målerås glasbruk/Mats Jonasson
Electra, Målerås glasbruk/Mats Jonasson

Electra, från Målerås glasbruk, 699 kr/st

Smakar det så kostar det. Jag ville nästan vitsa till det och sätta ett stort K i ”kostar”, men det här är Mats Jonasson/Målerås glasbruk och inte Kosta Boda. Ett coolt glas för knallhårda spritfester.

Tattoo, Kosta Boda
Tattoo, Kosta Boda

Tattoo, från Kosta Boda, 549 kr för 2 st

Här ÄR ju faktiskt ett glas från Kosta. Tydligen ska färgerna vara miljövänliga. Vem bryr sig? Det här glaset vill jag ha många av. Bra fot, bra höjd, bra kupa. Gimme gimme!

Kawali Roemer, Christofle
Kawali Roemer, Christofle

Kawali Roemer, från Christofle, 1 499 kr för 1 st

Skölj ner lite gött med den här bastarden mellan 1930-talslampett och farmors fruktskål. Äkta kristall och en färg som knäcker. Ett glas att spara på. I serien finns en vidrigt snygg presentbox med sex champagneglas, varje glas i en egen färg, cirka 12 000 kronor.

Lagerfeld, Orrefors
Lagerfeld, Orrefors

Karl Lagerfeld, från Orrefors, 700 kr för 1 st

Värdelöst för vin, men smak och doft är inte allt. Sällskapet, ambiencen, ja, hela stämningen gör ju festen. Och ett billigt vin i dyra glas smakar bättre (till och med när kupan är ett avsågat stuprör). För övrigt glaset som figurerar i snygga filmen Ex Machina med vackra Alicia Vikander.

Polka Pastel, LSA International
Polka Pastel, LSA International

Polka Pastel, från LSA International, 400 kr för 4 st

Gulligt till festen blir det med polkaglasen. En perfekt gåbortpresent i stället för bensinmacksnoblessen. Tål inte maskindisk, så räkna med kross.

 

 

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.