Nattljusstakar i emalj 1900-tal
Nattljusstakar i emalj 1900-tal

Trots gott om kvalitetsauktioner online där objekten ofta är högst överkomliga väljer många att köpa nytt. Jesper Odelius, samlare av stolar, konst och böcker, ger dig 12 tips där du får mycket för pengarna – och skippar stilfåran.

”Den bästa anledningen till att handla på auktion är att prylarna får ett nytt liv och ett nytt hem”

För att börja bjuda på något av nätets auktionshus blir du kund, ett förfarande som har förenklats de senaste åren. Lauritz.com arbetar brett och internationellt och förstås finns fler aktörer, använd Google. Bäst är dock Bukowskis Market med ett medvetet och lagom utbud.

Bud är bindande, distansavtalslagen gäller inte trots nätköp

Jag säger inte bara respektera att alla bud är bindande, jag säger var medveten om allvaret i att alla bud är bindande. Det är prövat i svensk domstol huruvida distansavtalslagen gäller auktionshusen på nätet och konsumenten förlorade. Så bjuder du i ett tillstånd av eufori en fredagskväll efter lite sjysst Riesling, tänk på att Morososoffan för 22.000 kr ska betalas och hämtas, typ nyss. Den som inte hämtar sitt gods blir fakturerad för lageravgifter.

Med det sagt: happy bidding!

Obegagnade bokmarken
Travar med obegagnade bokmärken, varför inte?

Fruktfat, infödingar och Sputnik, avsändare Sundbyberg.
Slå till på tio mappar med obegagnade bokmärken, firma Eric F Olsson, Sundbyberg. En skön blandning vikingaskepp med kalsongsegel, aningslöst avbildade (Tintin i Kongo, någon?) infödingar som bär fruktfat och förstås en dos stolta krigsfartyg. 1.400 kr

Emilio Pucci, silke.
Emilio Pucci, silke.

Kapa en nolla på priset, tidlöst i nyskick.
Tidlöst elegant blålila scarf från Emilio Pucci i absolut nyskick, troligen obegagnad. Märkt ”EMILIO PUCCI FIRENZE”. Utsökt design, äkta silke i blått, turkos, svart och lila. 160 x 30 cm. För 400 kr är den ett kap till varje kvinnas garderob.

Tidningsställ möjligen Mathieu Mategot
Tidningsställ möjligen Mathieu Mategot

Tidningsställ 1950-tal, vitlackerat med mässingsdetaljer.
Den genombrutna designen har fått Bukowskis att skriva ”Möjligen Mathieu Matégot” under objektsbeskrivningen, men det tror inte jag. Mathieu Matégot var verksam vid danska Gubi och hans designklassiker finns fortfarande i produktion. Ett exempel är den makalöst prisvärda (ca 7.000 kr vid nätköp) och löjligt snygga tevagnen som jag visar här nedan.

Tillbaka till tidningsstället så är det för oskickligt för att vara Mategot, vill jag genmäla, och prissättningen skvallrar om att Bukowskis själva nog anar att Mategotspåret är ett långskott. Utrop 2.000 kr, inga bud.

Matégot Trolley
Matégot Trolley, ge mig, ge mig, ge mig!

 

Bokstöd hästhuvuden
Hästhuvuden ska det vara

Bokstöd finns det alltid plats för, tung, funktionell marmor.
Det här coola paret bokstöd i marmor och patinerad metall kostar i skrivande stund rimliga 2.850 kr. Bokstöd är som brevvikter och plåtleksaker, alltid ”dyrt”, till och med på marknad och loppis. Vad jag kan se endast något enstaka nagg och någon repa. Dessutom gör marmorn att de kan hålla lite större och tyngre böcker.

Axelremsväska YSL 1990-tal
Axelremsväska YSL 1990-tal, smärtsamt coolt

Välvårdad axelremsväska skyddad från ljus, märke YSL.
Blå mocka från Yves Saint Laurent med brodyr och blå skinndetaljer, YSL-emblem i gulmetall på baksidan, svart foder insida med dragkedja. Jag älskar färgen och mocka är alltid coolt. Äkta vara, inget piratskit. Tidigt 1990-tal. Jag tänker på Melanie Griffith, Jeff Goldblum och hårt sprejad lugg. Köp och ge bort eller mys med i samlingen. Titta också på auktionsnummer 758488, en mördande snygg clutch i svart och guld, också YSL, utrop 4.000 kr, aktuellt bud 550 kr.

Estrid Ericson spegel
Estrid Ericsons spegel (tillskriven) för Svenskt Tenn, trä och textil, OBS! följerätt (droit de suite)

En ny spegel går alltid hem, särskilt Estrids coola i grön-guld.
Tillskriven Estrid Ericson, firma Svenskt Tenn, 46 x 141 cm, trä och textil. I skrivande stund 4 100 kr. Följerätt, det vill säga du som köpare måste kompensera upphovsmannen med 5 % av försäljningspriset, vilket läggs ovanpå försäljningspriset.

Minecraft Steve NK julskylt
Minecraft Steve NK julskylt

minecraft-steve-1-nk-julskyltning-stunder-av-lycka-bukowskisMinecraft Steve med julskinka, från NK:s julskyltning 2015.
Något stötmärke, mindre kantskador. Unikexemplar, MDF och folie, knåpad i världsberömda Joann Tan Studio (det var väl ingen som trodde att NK:s julskyltning var billig?). Donerad av NK, auktioneras ut till förmån för Barncancerfonden. Höjd 177 cm. 4.200 kr

Nattljusstakar i emalj 1900-tal
Nattljusstakar i emalj.

Nattljusstakar i emalj omkring år 1900.
Sex smärtsamt coola ljusstakar till småpengar. Vackra pasteller och sirlig design. Någon buckla och emalj med skador förhöjer skönheten. Utrop 1 500 kr, aktuellt bud ynka 300 kr.

Kulram Norstedts
Lär dig räkna med Norstedts

norsteds-kulram-2-stunder-av-lycka-bukowskis.jpgFlytta klassrummet till salongen.
Norstedts kulram, 1900-talets första hälft. Delvis bemålat trä, höjd 141 cm. Vingligt och ömtåligt, så no-no för kidsen. Utrop 2.000 kr, aktuellt bud 300 kr. Mitt tips är att det blir ett återrop, det vill säga inget tillräckligt högt bud inkommer så objektet dras tillbaka.

Chanel collier
En collier till kvällen

Chanel är alltid rätt.
En grym collier från Chanel, runda och facettslipade kulor och två sötvattenspärlor, 90 cm längd, ett bijouteri som heter duga. Obetydligt slitage. Utrop väl tilltagna 8 000 kr, inga bud.

Eldskärm senbarock
Eldskärm senbarock, ja tack säger vi

Framför elden – för koja och slott
Eldskärmar kom upp till ytan i och med Carl Philips skandal med ”Slottet brinner” för Svenskt Tenn. Nytillverkad prinskitsch Made in China för 14.500 kr eller äkta senbarock (1700-talets andra hälft) för ynka 1.280 kr – en eldskärm du blir garanterat ensam om. Konvex form, bemålad i djupgrönt, underbara medaljonger med blomstermotiv, höjd 83,5 cm. Utrop 4.000 kr, aktuellt bud 1.280 kr.

Flos Fuchsia
Flos Fuchsia är en välförtjänt klassiker, dessutom med bra ljus till skillnad från många av dagens designarmaturer

Lätt bedagad Flos Fuchsia till vrakpris.
Skynda fynda. Här får du Flos effektiva och coola takarmatur Fuchsia för en bråkdel av nypriset. Visst är det lite fix, men timpengen är bra om du är någorlunda händig och kan fixa själv. 1 000 kr, nypris ca 15 000 kr.

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.