Calera Pinot Noir 2013
Jesper Odelius provar Calera Pinot Noir 2013
Calera Pinot Noir 2013
En butelj bättre rött från Bromma Blocks ordinarie sortiment. Heja Systembolaget.

Efter att ha blivit introducerad till Calera av Sara Vickman på Johan Lidby Vinhandel nosade jag rätt på en flaska häromdagen. En finstämd amerikan i klassisk fransk stil, kan det vara värt 249 kronor?

Pinot Noir är en förvirrande druva och inte sällan får jag höra att ursprunget är amerikanskt. Det är lika tokigt som att påstå att Roquefortost uppfanns i Malmö, men jag omfamnar en förlåtande stil och mästrar ingen. Dessutom är det lite skit detsamma. Vem bryr sig om ursprung och avstjälkning hit och dit om vinet inte är gott? Men USA är en stor producent av viner på Pinot Noir, med näst störst odlingsareal i världen. Och så kan de ju reklam, jänkarna.

Calera Pinot Noir 2013
Se på den underbara färgen (klart karmosinröd) och klarheten. Både akvarellen och blombladen syns rakt igenom.

PROVAT VIN: Calera Pinot Noir 2013, 87282, 750 ml, 249 kr. Datum 160202, temp 20,5°C (rek 16°C).

Omedelbara anteckningar:
• Mintpastill
• Angenäm vitpepprighet
• Torkade frukter, aprikos
• Reserverad, något spritig stil
• Någon antydan till blommighet

Bourgogneinspirerad stram stil med en försiktig mineralton, som att sätta tungspetsen på en sten. Någon antydan till blommighet, jag tänker på blåa blommor, kan inte hjälpa det. En angenäm vitpepprighet, torkade frukter och aprikos. Till en början reserverad spritig stil men med luftning angenämare.

Till mat

Till kallskuret och ost en tydligare eftersmak – ett lager jordgubbsmarmelad kvardröjande som den mest perfekta försommartugga vetebröd med lite sött. Det finns hopp för Calera.

Sex timmar senare

Efter ordentlig luftning är aprikosen borta, väl det. Eftersmaken är härligare och doften större. Vinet växer!

Calera Pinot Noir 2013 baksidesetikett
Ordning och reda, hälsar Calera.

Sammanfattning och omdöme

Ett cocktailvin för bättre bjudningar, och förvisso till mat. Prova till stekt kalv med rostade söta tomater, skandinavisk saltimbocca med gourmetsalvia, massa svettig pata negra de salamanca ”up”.

Prisvärdhet: 3/5
Smakupplevelse: 4/5
Vinhantverk: 5/5
Sammanvägt betyg: 4/5
Rekommendation: Köp och servera en intresserad publik tidigt på kvällen
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.