Jag råkar tycka att manschettknappar är något av det töntigaste som finns. Inte för att jag inte gillar dem, utan för att männen som köper dem har noll koll. Men rätt manschettknappar till rätt skjorta (där felas det också) är läckert.

Häng med när er egen Jesper Odelius guidar genom utbudet och få tips till din man inför Alla hjärtans dag.

Innan vi börjar njuta, låt oss gå igenom sex kardinalfel. Alltså vad en manschettknapp aldrig ska komma i närheten av:

• Lego
• Facebooks ”tumme upp”
• Dödskallar
• Pinuppor
• Snärtiga texter och budskap
• Företagslogotyper (här räknas GANT, Tiger och allt det där)

Listan på tabu kan göras längre, men jag tror att ni hänger med: det smaklösa blinget kommer inte ut ur garderoben. Detsamma gäller för pösiga vita skjortor som tvättats gulvita på för låg temperatur och de superhelfestliga skjortorna som är sååå heta bland herrarna i dag (nej, det är inte coolt med olika färg på skjortknapparna).

Vill du nå hela vägen gör du dig av med fettkoftan också (ner mot BMI 22-23) och köper en figursydd herrskjorta som sitter bra över hela kroppen. Den kommer du att älska resten av ditt liv.

Sju schyssta manschettknappar

Samuel Gassmann manschettknappar
Horn och mässing, signerat SG

Horn från Samuel Gassmann
Jag skulle aldrig bära dem, men hantverket är utsökt och modellen elegant. För jägaren, från Samuel Gassmann. Cirka 1.600 kr.

William And Son manschettknappar
Pärlemor är naturens under

Ädel elegans från William and Son
Juvelerare William and Son har en rasande stilsäker manschettknappslinje. Egen produktion i allt från silver till diamant på diamant. De här känns som en medelhavsfläkt med doft av det elegantare av Manhattan. Pärlemor och safirer. Cirka 84.000 kr.

Dunhill Manschettknappar
Den svala racinglooken

Svart i svart från Dunhill
Svarteloxerad metall med svart sten från Dunhill. Sparsmakat, stilsäkert. Cirka 2.200 kr.

Zaunick Vendetta manschettknappar
Bara nästan kitsch

Anonymous by Zaunick
Zaunick.com är online-bling från Tyskland, landet som gav oss lederhosen och Scooter. De här är okej. Modell Vendetta. Silver. Cirka 1.500 kr.

Skultuna Manschettknappar
Klass by Sverige

Skultuna – sedan 1607
Skultuna Cuff Links Black Tie Collection Headlight Gold. Så krångligt är namnet på dessa smärtsamt snygga manschettknappar. Hela Skultunakollektionen är värd din tid. Billigt dessutom, för kvalitet. Cirka 599 kr.

Georg Jensen manschettknappar
Habegär från Georg Jensen

”Sphere” i agat från Georg Jensen
Gör din nästa affär med Georg Jensen innanför västen. Silver och svart agat, design ikoniska Regitze Overgaard. Cirka 2.500 kr.

Cartier manschettknappar
Ja tack, vi tar dem

Subtilt från Cartier
Modellen heter Watch Crown Decor och var och en som intresserat sig för klockor känner igen Cartierkronan från kanske allra mest den odödliga Cartier Tank. Här får du kronan som manschettknapp, med blå sten och allt. Mest för kineser, men snyggt är det. Pris vid förfrågan.

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.