Insoglio del Cinghiale Ward Wines 2014
Insoglio del Cinghiale Ward Wines 2014
Insoglio betyder lerpöl och Cinghiale vildsvin. Fyndigt värre.

Jag fick i dag med mig en flaska Insoglio del Cinghiale 2014 av bara farten när jag skulle ha ett annat vin – Calera Chardonnay. För Caleran stämde tyvärr inte butikens lagersaldo på nätet med verkligheten. Men det blev lite annat, bland annat svenskmakade leriga vildsvinet.

Vinmakaren heter Helena och är helt okänd för mig, men hon verkar ha en intressant historia. Googla om ni vill veta mer. Gården ligger i hjärtat av Toscana och består av nya vinstockar och det känns. Vinet är gjort i den moderna stilen, lättare än till exempel en klassisk Chianti. Ett sällskapsvin i en rättfram, enkel stil.

PROVAT VIN: Insoglio del Cinghiale 2014, 75261, 750 ml, 179 kr. Datum 160210, temp 19,5°C (rek 14–16°C).

Färgen är relativt intetsägande rödblå och doften något underutvecklad.

Smaken är bättre med en tydlig orientering mot matvin med tonvikt på köttigare rätter. Jag kan också tänka mig vinet till en ren, rak kvalitetspasta med Karljohansvamp.

Tanninerna är återhållna men finns där och gör jobbet på ett svenskt lagomvis, detta är varken jolmigt eller bittert. Här anar jag Helenas stil, men jag tror också i ärlighetens namn att det här inte är det bästa hon förmår: Insoglio del Cinghiale är ett instegsvin. För den som slantar finns garanterat bättre varor från gården.

Sammanfattning och omdöme

Helt okej bättre modernt rött med en prislapp som inte står i relation till upplevelsen.

Prisvärdhet: 3/5
Smakupplevelse: 3/5
Vinhantverk: 4/5
Sammanvägt betyg: 3/5
Rekommendation: Möjligen köp som nybörjarvin för den Toscananymornade
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.