Valhalla Chardonnay 2013

I jakten på något roligt till den här veckans vin på Stunder av Lycka hade jag med mig ovanligt många tips, allt utom ett från er kära läsare. Men ödet ville att den butelj som fick sällskapa hem från Systembolaget PK-Huset blev Nya Zeeländska Man O’ War Valhalla Chardonnay 2013. Och tur det, för här talar vi om en nära livsnödvändig Chardonnay!

Man O' War Valhalla Chardonnay 2013 från Wicked Wines
Bästa Chardonnay 2016? Nu har året knappt börjat, men Valhalla Chardonnay är åtminstone årsbästa så här långt inom kategorin Bättre vitt/Nya världen.

Jag älskar riktigt bra vit Bourgogne, den du får ute på krogen de där kvällarna när plånboken känns tät och fet. Men här är faktiskt en Chardonnay som närmar sig samma höjder och det till ett pris som framstår som mer än rimligt.

PROVAT VIN: Man O’ War Valhalla Chardonnay 2013, 99714, 750 ml, 199 kr. Datum 160217, temp 11°C (rek 7–8°C).

En smörig, uppstudsig befriande trendbefriad citrusbomb

Valhalla Chardonnay 2013 är extremt kompetent nära rödvinssmakande med en underbar passage av sval rökighet från fat och en friskt prunkande apelsinblommig smörighet. Nötigt härlig med ordentlig syra som övertygande dröjer kvar. Efter en stund en viss jäst frukt utan allt obehag. Bara kärlek!

Det här dricker du med älsklingen i bubbelbadet (max 7 grader vin i glaset, ännu kallare när du badar varmt, glaset ska imma fuktigt) eller halsar efter att bläcket torkat och nästa kvartal är tryggat. Förstås kan alla viner också alltid tas till vardagens små bekymmer. Låt sinnesstämningen avgöra, brukar jag säga. Men vill du ha valuta för pengarna tar du Valhalla Chardonnay till snyggkäket och dunkar* till falukorven.

*  (Att dunka, ungefär dricka boxvin)

En genväg till lyckocentrum – köp dig fri

En direkt, närmast binär, ren och rak och oförfalskad vinupplevelse – en grönfruktig genväg till lyckocentrum. Ett vin till fisk som marulk och torsk men hellre till lågtempad röding, orgier smörstekta kantareller, spänstiga champinjoner Lasserre men nog allra helst en verkligt virtous hemkörd risotto.

Med hemkört här talar vi om en duktig hemmakock med handlag och känsla för råvarorna som gör vinet rättvisa, således ett betydande antal distansminuter från fryskycklingträskens trista tillbehör och alltför feta såser.

Sammanfattning och omdöme

För 199 kronor är Man O’ War Valhalla Chardonnay 2013 ett fynd som kan locka ett fnittrigt skratt också ur den torraste statstjänsteman en vacker eftermiddag i bjudbersån. Ett riktigt vitt vintips. Rekommendation: Köp och drick!

Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.