När jag skriver eller jobbar med skissarbeten brukar jag lyssna på samma låt om och om igen. Innan Spotify använde jag iTunes som håller reda på hur många gånger jag har lyssnat på varje låt. Den allra mest spelade låten minns jag inte vilken det var (jag har uppdaterat iTunes och historiken försvann). Det säger kanske lite om mitt state of mind när jag skapar: jag både hör och inte hör.

Ett av de album som jag tycker är mest intressant i min (digitala) skivsamling innehåller också en av mina mest spelade låtar, Intergalactic Radio Station, från Vangelis album Direct. Läser man på olika Vangelisfora är just den låten Vangelisfanatikernas hatobjekt. Den anses falla utanför ramen för Direct, och en sån sak som att den las till som bonusspår vid CD-pressningen gör inte saken bättre.

Men Intergalactic Radio Station är en suverän skapelse och har en grymt cool passage mot slutet med en av studioteknikerna som lånat ut sin röst:

I've, seen things...
...so many things that you can't believe.
Past designs, future designs,
cables in the bend.
Second-hand sounds,
future sounds,
synthesizer dialogues.
Incomprehensible software.
Hi Jon, let's break some rules!
Here comes a sound.
We've got to record this later
Same ol' factory you know
here's some names for you,
’Polyester landscape,
Nylon Oxygen,
Ashes to Concrete.’
etcetera.....etcetera....
etcetera.....
”Oh, by the way,
It's been a beautiful morning,
what a morning,
great morning,
It's a great morning man.”

”Jon” syftar på Jon Anderson. Dessutom är öppningsstrofen (”I’ve seen things…”) snubblande lik dödsscenen i Blade Runner (1982). Det är knappast en slump, med Direct som släpptes 1988 och Vangelis som upphovsman till soundtrack och ljud också till Blade Runner. Roy Bettys (Rutger Hauer) avslutande rader som du kan se och höra här improviserades av Hauer och hör till ikonisk modern filmhistoria:

Direct – inspelat med ”Direct”-teknik

För resten av ”Direct” gäller att lyssna några gånger, alla spår är inte lika intressanta men The Motion of Stars och Metallic Rain är båda kliv framåt i Vangelis utveckling och intressanta kompositioner – inte minst med tanke på den speciella inspelningsteknik som Vangelis försökte utarbeta med Direct: syntharna kopplades samman med hjälp av en improviserad hårdvara som eliminerade efterarbetet i datorn. Mer skulle kunna göras direkt vid synthen och gå raka spåret in på mastern som sedan blev den färdiga skivan. Tekniken visade sig krånglig att arbeta med och Vangelis skrotade projektet, men Direct är gjord med Direct-tekniken.

Fem jobblåtar att sätta på oändlig repeat

Yo-Yo Ma
Inte bara Vangelis kan skriva bra jobbmusik. Låt Yo-Yo Ma tolka Bach åt dig.

[divider]1[/divider]Music with Changing Parts (länk till iTunes)

BARBARA BENARY & PHILIP GLASS • En dryg timmeslång (!) hypnotisk slinga som anses vara ett av Philip Glass mest betydande verk (1971).

[divider]2[/divider]You (länk till Spotify)

TEN SHARP • Jag har skrivit om You med Ten Sharp tidigare här på Stunder. Den här låten kan gå hundra gånger på raken, minst, utan att driva dig till vansinne. Den perfekta jobblåten.

[divider]3[/divider]Nardis (länk till Spotify)

CHET BAKER • När du behöver musik i bakgrunden som knappt upplevs som musik. Nardis känns mer som ett omickat jammande efter stängning på en sömnig nattklubb en blågrå mycket tidig morgontimme. Inte så mycket något att somna till som en låt att meditera till, prova den medan du skriver.

[divider]4[/divider]Lucky Luke (Acid) Dub (länk till Spotify)

SILKY RAVEN • Acid house som suger dig mot avgrunden. 7 minuter och 31 sekunder kreativt rus. Repetera! Också, precis som låten nedanför, en perfekt låt att somna till.

[divider]5[/divider]Unaccompanied Cello Suite No. 1 in G Major, BWV 1007, Prelude (länk till Spotify)

YO-YO MA • Fullkomligt genial cello från franskfödda kinesisk-amerikanska cellisten Yo-Yo Ma känd just för sina Bachtolkningar. Lika bra att somna till som att vässa dina sinnen till rakbladsskärpa inför den där hyperviktiga presentationen som du ska hålla i morgon.

Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.