På en tågstation i Paris

Sommaren 2013 satte sig spanjoren Gerard Pla Daró vid ett publikt piano på Austerlitz-stationen i Paris och började spela Una Mattina av Ludovico Einaudi (spelas i den franska filmen Intouchables). Den förbipasserande musikern Nassim Zaouche, från Algeriet, kände spontant att han ville spela med i musiken och utan ett ord böjde han sig fram mot pianot.

Den spontana duetten väckte stort intresse på stationen och händelsen spelades in av en vän till Nassim. Videon lades dock inte ut på youtube förrän 1,5 år senare och det dröjde ytterligare 9 månader innan videon blev viral. På några månader har videon nu setts mer än 11 miljoner gånger på youtube.

 

”I could either watch it happen,

or be a part of it”

 

Det spontana mötet mellan två okända personer visar hur kraftfull musik är för att binda samman människor över hela världen. De båda musikerna har efter videons spridning fått kontakt med varandra via sociala medier. Flera personer har uppmanat dem att spela tillsammans igen.

Play me, I’m yours

Publika pianon utställda som både konstverk och musikspridare startades som ett resande projekt med den brittiska konstnären Luke Jerram under 2008. Sedan dess har 1500 pianon ställts ut i över 50 städer över hela världen. Alla pianon bär skylten ”Play me, I’m yours” och Sverige var en del av konstprojektet i augusti 2015 under Kulturfestivalen.

[divider]Fler fantastiska spelningar på publika pianon[/divider]

Marie Widerberg
Marie Widerberg är Stunders redaktör. Hon älskar äventyr och har alltid något kul på gång. Hon har bland annat cyklat från Stockholm till Malmö med en ettåring och drömmer om att åka trike med familjen längst med Vietnams långa kust. Kontakta Marie på marie@stunderavlycka.se