Isbjörn på blå is

Äntligen är sportlovet är här och många vill förstås vara lediga med barnen. Men efter ett par dagar brukar frågan infinna sig: Vad ska vi hitta på? En fråga lika gammal som Vad ska vi äta till middag.

I vår familj gillar vi att vara hemma och ta det lugnt när vi är lediga, men några ordentliga aktiviteter vill vi hinna med annars blir vi rastlösa.

Jag satte mig därför inför lovet förutsättningslöst med Google för att försöka lägga upp en liten veckoplanering. Vart vi skulle, när var bästa tiden och vad det skulle kosta. För visst finns det massor att göra, verkligen otroligt mycket och ju mer jag letar desto mer hittar jag. Men många aktiviteter kostar en bra slant, särskilt om man är några barn i familjen.

Efter att ha sållat noga får ni här mina tre guldkorn inför sportlovet. Och lita på mig när jag säger att jag tänker följa min egen rekommendation: vi ska på allt det här, jag och gänget. Kanske ses vi där!

Tom Tits ”Blåshålet”
”Blåshålet” på Tom Tits Experiment i Södertälje.

1. TOM TITS – Minneslandslaget på sportlovet

Vi bor i Södertälje men har aldrig besökt Tom Tits, det är så att man får skämmas. Men nu ska vi dit. Under sportlovet finns tydligen förbundskaptenen för Minneslandslaget på plats. Han ska berätta hur han gör för att minnas så vansinnigt mycket. Jag blir direkt nyfiken, eftersom mitt minne är som jag tror de flestas: kort men bra. Jag vet ju också att de har otroligt många andra roliga saker för barn i olika åldrar, och faktiskt också för vuxna. Nackdelen är priset, det blir inte billigt med en dag på Tom Tits för familjen med några barn som kanske också stannar och äter.

2. ETNOGRAFISKA – Roligare än det låter

Jag bara älskar museer! På Etnografiska museet råder passande nog tema Arktis på sportlovet. Nu ligger snön inte direkt djup runt knuten, men kallt har det i alla fall varit. Arktis låter lockande. Det är en fantastisk, avlägsen miljö som borde kunna sätta igång fantasin hos både ung och gammal. Kanske inget för de minsta dock: rekommenderad ålder är från 5 år.

Snidade djur
Snidade arktiska djur från utställningen ni kan se under sportlovet.
Inside our igloo thinking
En detalj från verket ”Inside our igloo thinking” av Mary Kuutsiq.

Den som minns Peter Høegs Fröken Smillas känsla för snö vet att Smilla berättar hur grönlänningarna har tusen ord för snö. Jag kommer fortfarande ihåg det från filmen. På Etnografiska museet får barnen höra en massa om just snö och kyla: hur man bäst tar sig fram på snö, när och hur man ska bygga en egen igloo – och de får dessutom svar på frågan hur farlig isbjörnen egentligen är. Utställningen Ursprungsfolk i tre klimat är proppad med spännande föremål och historier, att döma av webbplatsen och jag kan knappt vänta på att vi kommer dit. Jag är dessutom övertygad om att barnen kommer att tycka om det.

3. MEDELTIDSMUSEET – skattjakt bland drakar och råttor

Medeltidsmuseet verkar ha en grymt spännande skattjakt: Glömda drakar och skatter. Den går genom Gamla stans vindlande gränder där man orienterar sig med hjälp av karta och ledtrådar som rätt lästa leder till skatten. Kan det bli bättre för en sjuåring?

Miljön i Gamla stan är en bonus på köpet. Bara man undviker Västerlånggatan finns så otroligt mycket att se och upptäcka. Trots det besöker vi som bor i eller nära Stockholm så gott som aldrig den här delen av stan. Det är synd och Gamla stan är bättre än sitt rykte. Här kryllar det dessutom numera av riktigt bra krogar i alla prisklasser. Igen, undvik Västerlånggatan. Där ligger pizzeriorna med inkastare.

Följ spåren av en råttfamilj på bostadsjakt

Under sportlovet finns på Medeltidsmuseet ytterligare en vandring att göra: Råttorna i Gamla Stan. Där följer man en råttfamiljs jakt på nytt boende, ett koncept baserat på boken Familjen Ratzbergers guide till Gamla Stan. Jag gillar inte råttor, men blir väldigt nyfiken. Som ni märker, på Medeltidsmuseet ligger ingen på latsidan. Hela schemat för sportlovet hittar ni under deras sportlovsprogram.

Karta Gamla stan
Gamla stan är ett myller av gränder med roliga namn, som Sven Vintappares gränd. Här kan du jaga skatter eller gå i råttornas fotspår, allt på sportlovet.

Ha ett bra sportlov! Jag hoppas att ni fick tre bra tips. Och som jag skrev inledningsvis – jag och familjen kommer att köra igenom allt det här under lovet. Sen får vi ta en vecka till och pusta ut!