Le Petit Chef Opinel Knivar

Anna Voltaire släpper loss sin knivgalna sexåring i köket för att testa ett kniv-set för barn. Det kunde gått hur som helst, den här gången blev det fruktsallad.

Jag har en knivgalen liten son. Han älskar att ”mora” dvs tälja med sin Morakniv. Jag håller andan varje gång men låter honom göra det under kontrollerade former. Med kontrollerade former menas att han är utomhus, ensam  (syskon i närheten kan bli farligt) och har ett läderförkläde på. Han tillverkar uteslutande livsfarliga spjut som av okänd anledning ”försvinner”.

För ett år sedan fick jag en liten fruktkniv från Opinel, den var väldigt söt och vass, nästan så vass att jag blev rädd. Men det är lite omvänt med knivar, de blir mindre farliga om de är vassa för då skär de lätt utan för mycket kraft. Jag fick då korn på ett kniv-set av samma producent, Le petit chef. Tanken är att de mindre i familjen ska kunna vara med i köket. Det gillar jag. I setet finns en kniv, en potatisskalare och ett fingerskydd. En ring i anslutning till bladen ger ett bra grepp och skyddar mot att slinta. Fingerskyddet träs på två av fingrarna av den hand man håller i med.

Le Petit Chef knivset

Tänk att få en EGEN kniv!

Jag fick förmånen att testa detta ihop med min lille knivman. Noga trädde han skyddet på fingrarna och försökte hålla i frukterna. Tyvärr fungerade inte fingerskyddet så bra för honom, han tyckte det var i vägen och lade det ifrån sig efter en stund. Han älskade däremot kniven och skalaren. Han skar och skar och var väldigt stolt över att få förtroendet att göra fruktsalladen helt själv. Jag tittade lite ängsligt på honom till en början men han var så försiktig och noggrann att jag till slut slappnade av helt. Han var inte lika road av att skala som att ”kniva” så det fick jag göra.

Le Petit Chef Opinel Cuttingboard
En bra present till den unge kocken

Min son är sex och ett halvt år och har normal finmotorik skulle jag säga. Han klarade mycket väl att hjälpa mig att hacka och skära med lite instruktion och ett öga över axeln. Kniven är både snygg och bra, skalaren lade jag beslag på helt, den är suverän. Den är lite bredare än vad jag är van vid och bladet är liggande, det ger bättre grepp och vill man ha precision kan man ha pekfingret i säkerthetsringen.

Le Petit Chef Opinel Fruktsallad

Jag tycker att kitet är en utmärkt present till någon som är road av matlagning och är mellan 6-10 år ungefär. Jag ger det 9 av tio möjliga poäng, enda avdraget är för fingerskyddet som inte funkade för oss men som i grunden är en utmärkt idé.

Betyg: 9/10

[divider]Tävling[/divider]

Tävla om ett eget kniv-set från Opinel

Tävlingsregler:

Följ Stunder av Lycka på Instagram @stunderavlycka

Under tävlingsbilden på vårt instagramkonto:

Tagga två vänner i kommentarsfältet som du tror skulle vilja vinna.

Skriv en motivering till varför du vill vinna.

 

Lycka till!

Vinsten är värd ca 539kr.

Tävlingen avslutas 31 mars 2016 kl 23.59. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

 

Le Petit Chef Opinel Tavling

Anna Voltaire

Anna Voltaire är läkare, sexbarnsmamma, formgivare, agent för designers, flitig bloggare, kokboksförfattare och husbyggare. En jordnära stockholmsbrutta med en längtan till det enkla livet. Brinner för hållbarhet och kvalitet i alla former.