Haute couture med Stunder av Lyckas Anna Voltaire - inför GANT förhandsvisning 3 mars 2016

Kläder är skydd mot väder, skulle jag säga en av mina mindre spirituella dagar. Men fråga en bra dag, så svarar jag att kläder är Kommunikation, envägs. Sanningen är väl att kläder är både och, och en hel del annat. Konst, hantverk, politik – till och med humor för de modiga!

Haute couture med Anna Voltaire
Tyll. Typiskt en klänning som ingen normal människa kan bära. Men den är vacker och glad, så jag gillar den. Jag älskar tyll, har döpt en dotter till Tylla! Gala. Formsäker, galaaktig klänning som jag skulle kunna tänka mig att bära. Älskar gult. Fjädrar. En variation på samma tema. Formstarkt och lite drömskt, romantiskt och flärdigt med fjädrarna.

Gula blåsan eller blåjeans – låt humöret avgöra, och skit i signalerna

Jag bär själv nästan alltid jeans, på sommaren gärna klänning. Kläder ska vara enkla och praktiska framförallt. Kvalitet hellre än billigt. Är det fest vill jag vara så fin som tillfället kräver.

Plagget ska framhäva mina bästa sidor både i modell och färg samt sitta bekvämt. Ungefär samma gäller skor med undantaget att det oftast blir obekvämt till fest med fina skor, på grund av höga klackar.

Grupptillhörighet tänker jag inte på i mina klädval – jag ogillar att sätta etiketter på människor. Men funnes det en grupp för fyrtio plus sexbarnsmammor från kranskommuner, med intresse att se lagom välklädd ut, gick jag med

Jag vill vara hel och framförallt ren. Renheten är ett behov sprunget ur att ha matkladd, snor och djurhår på nytvättade kläder så fort jag ska ut genom dörren. Sen undviker jag väl palestinasjalar och andra politiskt färgade kläder också.

Arbetsdagen i sjukhuskläder – inte undra på törsten efter en dos flärd

Man gör fler klädval än man orkar tänka på. När man köper dem, när man väljer att bära dem och i vilka sammanhang. Man är partikulär. Men ju äldre jag blir desto mer likartade kläder väljer jag, har jag märkt. Påklädning i ottan ska inte vara en kamp.

Sedan på arbetet, i sjukhuskläder med noll passform, med enda sättet att uttrycka sig genom val av strumpa, håruppsättning, smink eller skor. Ja, då är det är ansträngande om man vill skina, eller släppa ut sitt kreativa jag. Det där som måste pysa ut någonstans mellan alla stabila kläder, plaggen som jag kan ta på utan sovrumsbelysning.

Stunders Anna Voltaire om Haute Couture
Sofftyg. Vackra tyger var för sig men inte tillsammans. Kjoltyget passar bättre på en möbel och axelbanden är klumpiga. En ärmlös helt rak överdel hade varit bättre. Moraklocka. Knasigt som får sortera under ”arty”. No like. Söt! Som en dröm. Jag älskar påsydda detaljer, trots allt tyg känns den nätt. Tänk att gifta sig i den. Arbetskläder. Här en klänning som skulle funka på jobbet för den med skinn på näsan.

Passformen är A som i Anna och O som i otroligt viktig

Viktigast av allt för mig är ändå att kläderna sitter snyggt. Det finns inget som retar mig mer än gylfar som buktar ut, blixtlåskläppar som hasar ner, sömmar som vrider sig. Sömnad och mönsterkonstruktion är en konstart, sitter den inte blir kläderna just inte mer än väderskydd.

Kläder skydd mot väder - med Stunder av lyckas Anna Voltaire
Tre gånger drömskrud. Klänningen i svart och guldbrunt går inte att sluta älska. Den är både på- och avklädd samtidigt, på ett oändligt elegant sätt, sedesam utan att bli tråkig. Klänningen i grått ger en medeltidsvibb; mer konst än kläder, men skulle kunna bäras av någon med stort självförtroende (och stor plånbok). Klänningen i blekrosa är en absolut skrädderidröm. Det ser så enkelt ut med släta kläder i avskalat snitt, men detta om något är en utmaning. Inget fluff att gömma sig i som designer. Jag hade valt svart, brun eller grå, före blekrosa. Trist kanske ni tycker, men då får man möjlighet att skina själv!

Förhandsvisning hos Gant

Att jag skriver de här raderna beror på att jag vädrar morgonluft: jag ska i morgon torsdag gå på en spännande förhandsvisning. Det är Gant som bjuder in och jag har faktiskt relativt höga förväntningar. Så min ”modepenna” åkte fram, den som har legat vilande i 25 år. Det känns fantastiskt och jag garanterar er en rapport från visningen. Tills dess, mina fem bästa klädtips:

1. Passform

Kläder ska varken vara för stora eller små, de ska sitta bekvämt och inte vara i vägen.

2. Klassiskt snitt

Och tidlösa färger. Undvik extrema kreationer, du tröttnar och kläderna blir omoderna.

3. Go nature!

Undvik konstmaterial, åtminstone till vardags. Plaggen andas inte och blir för varma eller kalla.

4. Välj sida

Framhäv dina bästa sidor. I mitt fall betyder det att tröjor går omlott med byx- eller kjollinningen.

5. B eller D?

Skaffa underkläder i rätt storlek. Hur snygg tröja du än har får fyra bröst mig att börja fundera.

Annas slutord. Köp inte tio billiga tröjor hos lågpriskedjan, kläm till med en tröja som får kosta. Allra helst köper du den från någon som har designat den själv. Småskaligt är bra, ekologiskt är bra och svensktillverkat är suveränt.
Anna Voltaire

Anna Voltaire är läkare, sexbarnsmamma, formgivare, agent för designers, flitig bloggare, kokboksförfattare och husbyggare. En jordnära stockholmsbrutta med en längtan till det enkla livet. Brinner för hållbarhet och kvalitet i alla former.