Cherry Bomb

Den som älskar inredning har ofta också en vurm för belysning. Det är logiskt, vackra interiörer behöver vackert ljus. Men balansgången är fin. Blir det för mycket armatur släcker den ut omgivningen. Då talar jag inte om ljuset som funktion utan om idé och formgivning.

Jag brukar säga att det handlar om armaturens presentation i rummet. Här finns förstås lika många idéer som smaker. För mig, som sedan hösten 2015 har ett projekt tillsammans med konstnären Marika Lilliehöök Hennix som handlar om just en belysningsarmatur, är det lika personligt som privat vad man önskar av något så framträdande i det nordiska hemmet, där det elektriska ljuset är så viktigt en stor del av året.

Bäst är att undvika de bredaste stilfårorna. Det som är dösnyggt i dag och släpas hem i stora lass från kopiemånglare som Ikea är stendött om en höst eller två och hamnar då på sophögen. Ett vansinnigt slöseri!

Nej, satsa hellre på unika, starka genomföranden som står sig genom en egen personlighet. En säregenhet. Förstås finns också alltid den tidlösa, klassiska designen. Men den är inte så spännande.

House Doctor taklampa
Kopian. I Google kan du se populära sökningar. ”House Doctor” är designat lågpris och börjar du skriva House D… föreslår Google blixtsnabbt den fullständiga söksträngen ”House Doctor taklampa”. Rakt av sprungen ur Lindsey Adelmans Branching. Antirespekt.
Ikea kopierar originaldesign
Ikea har ett bedrövligt rykte att inte betala för design. Men tar man designen till folket och en belysning som ”LAMPA” kostar 79 kronor, blir det kanske så. Bild 1. Lampa, Ikea. Bild 2. Originalet Miss K, Philippe Starck för Flos. Bild 3. Fillsta, Ikea, 299 kr, tillverkad i Kambodja. Bild 4. Originalet 175 B, Le Klint, tillverkas i Danmark på beställning.

Betala för framtiden – tänk trettio år eller mer (det är hållbarhet)

Den som är beredd att betala för kvalitet måste fundera på framtiden. Vill jag äga den här armaturen länge? Nu finns det alltid en bra andrahandsmarknad för kvalitet, det ska sägas. Med tur kan du gå plus: unika objekt från en nu eftersökt formgivares begynnande karriär kan betinga höga priser på auktion. Utropen kan vara tio-tjugofalt gånger inköpspriset.

En av de starkaste och mest spännande formgivarna som har riktat in sig på belysning är New York-baserade Lindsey Adelman. Hon startade sin studio 2006 och har sedan följt sin idé på ett beundransvärt sätt. Min personliga favorit är hennes Cherry Bomb, som på alla sätt är utsökt, från idé till genomförande. På hemsidan finns det gott om filmer som visar hur arbetet går till.

[divider]Cherry Bomb[/divider]

Cherry Bomb by Lindsey Adelman
Cherry Bomb beställs så att den passar hemmet. Strukturen är både strängt ordnad genom den strama, polerade mässingen, men också starkt organisk. Armaturen byggs endast på beställning. Glaset är munblåst i studion på Manhattan. Pris: på förfrågan.

Cherry Bomb by Lindsey Adelman

Cherry Bomb
Blå som blåbär, rosa som i lingon. Antalet ljuskällor bestämmer kunden i samråd med studion.

cherry-bomb-5

Cherry Bomb Cage
Vansinniga Cherry Bomb Cage

Ingenting bra går fort

Jag brukar säga att ingenting bra går fort. Och att ingenting tar ”5 minuter”. Men smaken hos svensken är ombytlig och när skandinaviskt vitt är ute och House Doctor-lampan känns väldigt mycket 2013, då fortsätter Lindsey Adelman med sitt knåpande. Det är ett rent hantverk och för mig är det tydligt att hon inte är färdig med sina idéer – det finns fler armaturer i Lindsey Adelman. Och kanske har vi inte sett det bästa än.

Bara en sån sak gör det så oerhört mycket mer intressant än vilken älskad designklassiker som helst, upprepad en hundrafjärde gång i brist på annat, nytt, bättre.

Branching – här började resan till stjärnorna

Lindsey Adelmans armaturserie Branching har fått otaliga efterapningar, men står sig. Tänk att den startade trenden med nakna ljuskällor i enkel, formstark struktur. Det är fortfarande superpopulärt i Sverige, från Designtorget över Hornbach till Rum21.

[divider]Branching[/divider]

branching-3
Branching snappades upp blixtsnabbt av bland annat Moooi och Flos.
Branching by Lindsey Adelman
Branching har utvecklats från nedpendlad takarmatur till lampetter för vägg och golvstående utföranden. Priserna börjar på cirka 160.000 kronor.

Branching by Lindsey Adelman

Branching by Lindsey Adelman
Tills döden skiljer oss åt. Svävande omärkligt, men med en självklar närvaro. Så läckert. Jag hoppas att den får sitta där i 100 år.
Meltdown Cappellinni
Like. Man måste inte kopiera. En läcker och värdig tolkning där både Branching och Lindsey Adelmans Knotty, som jag inte har visat er, anas som influenser är svenske Johan Lindsténs Meltdown för Cappellinni.
Branching by Lindsey Adelman
Branching kräver ingen vansinnig takhöjd, däremot djupa fickor.

Bättre begagnat – håll utkik hos auktionshusen

Cherry Bomb Cage finns i flera varianter, du såg en av dem längre upp på sidan. Den börjar på cirka 1,2 miljoner kronor och är så stor att en vuxen man kan sitta på huk inne i den. Det är inte för alla.

Men vill du ha en skalp till hemmet utan att sälja bilen – håll utkik hos auktionshusen. De allra flesta har bra nättjänster och hos flera av dem kan du lägga bevakningar. Ibland blir det dyrt, andra gånger kan du göra nästan perversa fynd. De där som gör så ont, så ont att ha missat när du ser dem i en lakonisk listning i en idiotisk PDF över tidigare klubbslag.

Eller så förverkligar du en egen idé, i en egen studio. ”En belysningsarmatur består av plus och minus, lite sladd och i grunden enkla material”, som Lindsey Adelman säger i en intervju jag hittade i en museitidskrift.

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.