Det kom en inbjudan till visning av Gants vårkollektion. Man fick ta med en vän. Mat och bubbel skulle serveras. Därtill skulle författarna av boken Säker stil, Ebba Kleberg von Sydow och Emilia de Poret visa sina favoriter. Inte kan en förortsbrutta som jag tacka nej till det.

Jag blev emellertid lite nervös: jag har ingen relation till Gant annat än att min far då och då klätt sig i deras kläder. Mitt starkaste minne är en kort vårjacka från 1980-talet i rutigt golftyg. Den finns kvar, den hänger i sommarhuset i Frankrike och tjänar som nödjacka i händelse av dåligt väder. Den har hållit stilen.

Jag luftade i lunchrummet på jobbet att jag skulle skriva om Gant. Precis då såg jag att en av mina mer stilmedvetna medätare bar just Gant. En blå flätstickad tröja. Han gillade uppenbarligen.

Kvällen kom och vi skulle få se vårkollektionen. Vi hejade på Ebba som var väldigt snygg som vanligt, jag älskade de blekblå pumpsen, men hur hög var klacken egentligen?

Anna Voltaire – not so preppy, men snygga kläder var det

Helt ärligt är jag inte helt preppy, man kan liksom inte vara lös i hullet och klä sig som en tennisspelande collegetjej på 23 bast då. Så hela den här stilen är egentligen fel för mig.

Men jag hittade ändå ett par guldbyxor (är jag inne i en prematur femtioårskris?), och en trenchcoat med guldknappar som jag inte skulle ha sagt nej till. Jag pillade på en kamelfärgad kortärmad kabelstickad topp med guldknappar på ena axeln men insåg att jag ju inte är en stjärnadvokat utan en slafsig underläkare.

Jag behöver inte ens kläder de närmsta två åren! Däremot såg jag en jeansklänning i skjortmodell. Den hade skärp och fickor, jag älskade den. Men den var dyr (med mina mått mätt) så den fick hänga kvar.

GANT
STRINGENS. Heminredning och mode från samma varumärke, varför inte? Jag är svag för quiltat och tyckte om kuddarna. Samma med chambray, de snygga skjortorna, jag anar att det är på väg fram med stormsteg.

Ebba och Emilia var båda klädda i Gantkläder; snygga på ett avspänt och självklart sätt gav de stiltips och visade favoriter ur kollektionen. De hade plockat ut just den där vackra jeansklänningen! En av modellerna bar en klassisk svart kavaj som tydligen var het som bara den, sexig till och med. Jag myste där jag stod i min 12 år gamla svarta ullkavaj från en mycket känd svensk designer. Tänka sig att jag är helt rätt utan att ens veta om det.

Mycket av herrkollektionen bar stora emblem och loggor. En liten diskret brodyr kan jag stå ut med, övrigt går bort.

Betyg 7/10 för Gant

Mitt betyg till Gant är 7/10, för form, kvalitet och stilsäkerhet. Jag saknade mönster, men då är det kanske inte Gant? Som jag nämnde är jag inte en Ganttjej, men det är ett klassiskt mode. Tilltalar stilen tycker jag att Gants Diamond G är ett bra val – man ska satsa på hög kvalitet.

Gant Diamond G
SNYGGT. En mycket snygg tröja, som också fanns för dam i ett tunnare garn. Snyggaste jackan på herravdelningen. Här är Isak, som snällt höll upp den. Se hur snygg jeansklänningen är, den får min favvis-märkning!

Återvinn dina gamla plagg – ett måste

Kvalitet är viktigt, jag ogillar så slit och släng. Tänk bara på bomullen som formligen slukar dyrbart vatten när den odlas för att till sist bli en tröja eller dina nya jeans. Köper du nya kläder från Gant nu, lämna för guds skull dina gamla plagg till återvinningen. Annars kommer våra barnbarn att dö av nakenhet eller svält.

Anna Voltaire

Anna Voltaire är läkare, sexbarnsmamma, formgivare, agent för designers, flitig bloggare, kokboksförfattare och husbyggare. En jordnära stockholmsbrutta med en längtan till det enkla livet. Brinner för hållbarhet och kvalitet i alla former.