Ni som följer mig på Stunder vet att jag har dille på design och framför allt stolar. Titt som tätt får jag syn på en ny stol, men oftast blir det ingen affär, eller affär långt senare. Jag måste först grunna på om jag älskar den. Det är ett måste när hemmet är fyllt och förråden ska avvecklas.

Och som jag har skrivit om tidigare – kolla auktionshusen och gör det ofta om du är på jakt efter något specifikt, stol eller ej. Om inte annat är det som vilken fönstershopping som helst: ett underbart tidsfördriv.

Nu var det ett tag sen, så här har jag valt fem snabba favoriter i strömmen av härligheter, en stol, en fåtölj, ett skrivbord, loungefåtöljer och lite lektyr. Allt från Bukowskis Market, som har ett utbud rensat från den värsta skiten.

[divider]Skrivbord Leonardo, Zanotta[/divider]Zanotta Leonardo

zanotta-leonardo-desk-jesper-odelius

En designklassiker som många har försökt att använda som matbord, men nix. Bockarna är i vägen på ett storartat sätt. Skrivbord eller avläggningsyta i det coola hemmet med de stora ytorna. Nypris cirka 40 000 kronor. Utrop 15 000 kronor, aktuellt bud 2 900 kronor.

[divider]Soffa Poeten, Finn Juhl[/divider]Finn Juhl PoetenEn tvåsitssoffa som gjorts odödlig genom att den dykt upp igen och igen som inredarnas älskling och synts i alla rätta magasin. Kopierad är den usel, originalet är magiskt. Tyvärr dyr, från cirka 70 000 kronor. Ropa hem den här i stället. Utrop 20 000 kronor, aktuellt bud 15 000 kronor.

[divider]Stol Wassily, Knoll[/divider]Marcel Breuer WassilyMarcel Bruers stol Wassily för Knoll har snart hundra år på nacken. Det är obegripligt coolt. Här får du två underbart patinerade bruna (svensksålda, Göteborg 1983) för i skrivande stund 6 800 kronor (utrop 8 000 kr). Inget annat än ett fynd.

[divider]Fåtölj Nimrod, Magis[/divider]Nimrod MagisEn fåtölj som liknar en wc-stol klädd med orange läder? Nimrod är större än vad den ser ut och tar plats i rummet, inget för coola ettan, varken i Blåsut eller kring Karlaplan. Design: Marc Newson 2002. Utrop 5 000 kronor för båda, aktuellt bud 4 400 kronor.

[divider]Telefonkatalog, Televerket[/divider]Dan Wolgers Gula SidornaDan Wolgers satte sitt eget telefonnummer på omslaget till Gula Sidorna som bidrag till projektet ”Samtida svensk konst på Telefonkatalogen”. Det här var när Telia hette Televerket och Internet krälade upp ur havet. Utrop 1 500 kronor, aktuellt bud 900 kronor. Köp den och lägg på glasbordet. Roliga än Bon, Rolling Stone och Wired tillsammans.

Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.