Tisdagen bjöd på ett frustrerat, på nytt snötäckt Stockholm när Johan Lidby Vinhandel presenterade vårnytt på Bistro Bananas. Men det blev lyckat och bananas gick han, er vinskribent à préférence, så bra var några av vinerna.

Jag närmar mig Skånegatan 47 med en känsla: här har jag varit förut. Och jodå, det är gamla Strykjärnet, med dörren på ett hörn som med god vilja för tankarna till Flatiron Building, NYC: strykjärnet original.

Inne väntar Pauline Ekberg Åhlin, varmt välkomnande marknadschef på Johan Lidby Vinhandel. Fokus är viner som släpps under våren och coola Cia Bergström i korallrött startar mig på en rosé. Jag ska inte prova alla viner och rosé tycker jag är måttligt underhållande, men jag fastnar för Roger Champault, Sancerre Les Pierris Rosé.

Roger Champault Sancerre Rosé
Betyg 4 av 5. Domaine Champault Sancerre Les Pierris Rosé 2015.

Domaine Champault Sancerre Les Pierris Rosé 2015, 76943, 75 cl, 165 kr

Det här är 100 % Pinot Noir och mycket långt från saftrosén som halsas i bersån. Ett kompetent vin för roséälskaren – att uppgradera till. Snyggt och otvunget med ett läckert, självsäkert avslut, mums! Hälsosam distans till stapelvaror som Mulderbosch, som för nästan precis halva pengen framstår som dyrt i sammanhanget. Betyg 4 av 5. Beställ minst två flaskor till sällskapet om fyra personer.

Nästa vin som Cia visar är Umathum Rosa, Burgenland, Österrike. Också en rosé, men med mörk flaska märker du inte färgen förrän i glaset – självlysande geléråttaröd och min första koppling är det vedervärdiga Barefoot, en sockrig volymrosé från Spendrups som inte har i Sverige att göra.

Umathum RosaMen Umathum är inte Barefoot. Trots att det inte blir min favorit är Umathum Rosa ett pikant vin som jag vill undersöka närmare, upp på inköpslistan. Jag förstår på Cia att Josef Umathum förutom egna idéer om vin arbetar helt biodynamiskt. Uppfriskande nog slipper vi att upplysas om detta på flaskan med en eller annan avskyvärd logotype eller knasig märkning. Vinet ska leva på egna meriter, så bra gjort tycker jag.

Vita persikogräddrömmar i sällskap med Anders

Dags för det vita och nu får jag hjälp av Anders, producentansvarig och kock på Johan Lidby Vinhandel. Det var Anders matlagning som vi kunde njuta under Hirschprovningen som jag har skrivit om här på Stunder. Anders utgår från vinet och lagar så maten, all heder. Praxis är ju att göra tvärtom: ”Vilket vin till maten?” Det tycker jag blir fel och därför föredrar jag inte sällan att dricka mitt vin före och efter maten, inte under.

Logan Weemala Pinot Gris

Anders bjuder mig en riktig pärla, grymt coola och otroligt inspirerande Logan Weemala Pinot Gris, Orange, Australien, ett rödbronskimrande absolut kristallklart vitt vin. Fantastiskt i munnen med en underhållande snustorrhet som jag bara älskar.

”Mer Australien!”

”Mer Australien!”, säger jag till Anders, minuter efter att ha orerat om Australien som ett inte så coolt vinland. Men jag kommer ju också till de här provningarna för att bli kvitt mina fördomar och okunskaper.

På Pinot Gris följer nu eleganta Logan Chardonnay och jag känner mig ytterligare peppad – vilken skön eftermiddag. Jag gillar nämligen Chardonnay, liksom Chenin Blanc, kära vänner, trygg i korsdraget av opinion som menar att båda dessa druvor är tråkigt uttjatade. Det beror väl helt och hållet på vad man gör med dem.

Logan Chardonnay är inbjudande fullt av frukt, sammetslent och jag tänker på små, goda augustipäron pallade i slottsbacken vid skolträdgården, en skön flashback från barndomen.

Nu är det dags för rött och vi får sällskap på disken av en ångande pizza att förse sig av. Jag blir inte sugen, jag åt innan jag gick hit och dessutom lägger jag mina carbs på vin före deg. I stället full attack på mer från Australien och Orange, en region några timmar väst om Sydney där framväxten av spännande vinproducenter har gått mig förbi.

Vi fortsätter med Logan och provar Weemala Pinot Noir och Tempranillo. Den senare överraskar med en pigg framtoning och Weemala Pinot Noir är underbart god, rent och tydligt smakande som bara hos välgjort vin. Med det prisläge som Anders antyder en värdig konkurrent till amerikanska Pinot Noir, som tack vare poppisvåg och dollarkurs stadigt blivit mindre prisvärda.

På hemväg i blåsten skriver jag en enda anteckning i telefonen: ”Australien – det nya USA?” Med det menar jag att härifrån kommer fler intressanta vin att komma. Inte tack vare Penfolds, men tack vare slit från sådana som gänget bakom Logan. Vem skulle inte se fram emot en utveckling där en bra Pinot Noir landar med en prislapp om 139 kronor snarare än 199 eller 249 kronor?

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.