Ikea Användbar tillfällig kollektion säljstart

8 april 2016 släpps en ny tillfällig kollektion av Ikea, Användbar. Fokus är att följa med i trenden av miljömedvetenhet, eko och självhushållning. Den vänder sig till den medvetne konsumenten. Er egen Anna Voltaire gillar – men med frågetecken.

Ikea Användbar tillfällig kollektion säljstartINREDNING & DEBATT Rent formmässigt når den inte riktigt fram för mig, Användbar, jag gillar groddningsmanicken och skulle nog köpa en om jag hade vägarna förbi. Jag har nämligen tänkt på att grodda ett längre tag nu, men inte kommit till skott (Fattar ni? Skott!). Sen tycker jag att sopkvasten är fin, men jag har redan en som är ännu snyggare och som har ett utbytbart blad.

Ikea Användbar sopborste
Min pappa älskar sopborstar, han har en i varje rum i Frankrike och en på uteplatsen. Fast han köper dem i hemska färger – och i plast. Kanske jag skulle köpa ett gäng till i sommar och byta ut när han inte ser?

Att laga mat i lergryta gillar jag också. Det gjorde mamma på 1980-talet, när det var på modet sist. Jag tror emellertid att jag skulle ha stora svårigheter både med att komma ihåg – och ha tid med att blötlägga den inför matlagningen.

Vad betyder ”mer hållbart” Ikea?

Jag gillar naturmaterial, ekotänk, sparsamhet och att hushålla med jordens resurser. Det är därför jag blir lite avogt inställd när en av världens största massproducenter – Ikea med fabriker i låglöneländer och med, i vissa fall, tvivelaktig kvalitet ska sälja in sig i denna nisch. I deras egen beskrivning av tygprodukterna finner jag det extra intressant att tyget är framställt på ”mer hållbara odlingar”, sedan säger man att bomullen kan brytas ned i naturen! Eh?

Vad är ”mer hållbart” till att börja med, för vore det ekologiskt och certifierat skulle man kanske skriva det i stället. Jag har dessutom fått lära mig att textila fibrer inte ska brytas ned alls utan återanvändas??…

Det finns bara ett sätt, handla mindre – då hjälper inga tillfälliga kollektioner

Att konsumera mer är ju heller inte det smartaste sättet att spara på vare sig planeten eller plånboken om man nu vill leva lite enklare. Bara det faktum att Ikea hela tiden lanserar tillfälliga kollektioner som alla ska rusa till för att få lägga vantarna på – nya saker – ger mig lite kalla kårar, även om det ofta är snygga saker, som den nya barnrumskollektionen.

Om ni vill leva miljösmartare, handla mindre. Det finns inga genvägar. Vill ni grodda går det bra på vilket fat som helst som du har hemma, eller gå för all del till en loppis och köp något som redan finns. Sy matkassarna själv av stuvar eller ett par gamla gardiner. Leta fram morsans gamla Römertopfgryta och gå ALL IN! Kamprad och gänget klarar sig utan oss!

Ikea Användbar säljstart tillfällig kollektion
Grodda lika bra på ett vanligt fat! Mycket fin och smart tycker jag ändå. Kanske slår jag till, bara jag slipper slå mig fram bland alla shoppingsugna ekonördar från Södermalm 😉
Ikea Användbar tillfällig kollektion säljstart
Den här är också fin, men jag tror att den blir för stor för mig… Mina fönsterbrädor räcker inte till och i köket ska man ju inte ha jord.
Ikea Användbar tillfällig kollektion säljstart
Klok bok? Den här såg ju trevlig ut, innehållet kan jag inte bedöma. Men handlar den om nästancertifierade val…. Ja då kan jag hellre vara utan.

Åh shit, får jag aldrig komma tillbaka till Ikea nu? Jag gillar ju, jag bara gillar inte dubbla budskap.

Anna Voltaire

Anna Voltaire är läkare, sexbarnsmamma, formgivare, agent för designers, flitig bloggare, kokboksförfattare och husbyggare. En jordnära stockholmsbrutta med en längtan till det enkla livet. Brinner för hållbarhet och kvalitet i alla former.