Jesper dricker ett snyggt rött vin som är rakt upp och ner befriande. Möjligen något omoget men köp och drick i sommar, chosefritt och underhållande med ett bra pris för kvalitet från Nya Kalifornien.

Wines of Substance Cabernet Sauvignon 2014, 90366, 75 cl, 169 kr

Maximum kommer om något till några år, men Wines of Substance Cabernet Sauvignon 2014 smakar redan så att munnen vill ha mer – vin, mat, kyssar, sol. Riche hade en period en liten tallrik underbara saltrostade grönsaker att peta med medan vinet gick ned och humöret upp. Där hade Wines of Substance Cabernet Sauvignon 2014 varit perfekt.

Hemma från Riche föreslår jag i stället grillen och fet fisk, eller gör som Lilla Ego: snygga upp några pilgrimsmusslor med skocka och brynt smör. Garanterad framgång och roligare än alla röda kött som alltid ska fram till Cab.

Doftar som bättre prallar smakar – ge mig mer!

Doften är omedelbar på det där sättet som jag gillar: bjuder inte med armbågen (som mycket från Rhône). Wines of Substance Cabernet Sauvignon 2014 är som en handgjord pralinblandning; körsbär i choklad, viol- och kakaostinn moccatryffel, någon exotisk limerutig örtighetsmärklighet – trendigt, kontrollerat, välgjort.

Smaken antyder någon lagringspotential, men bjuder redan häftiga små sensationer, som puffiga moln av kolasnittar, en flyende doft i Sandbergstapeterna av söndagstoast med grapefrukt och ett lagom snörp i munnen.

wines-of-substance-jesper-odelius-handpicked-wines-2016-04-05

Notera, vänligen: jag serverade den första flaskan för varm, rekommenderas 14-16 grader, inte mer. Och, just det, Nya Kalifornien har jag hittat på själv – dit räknar jag intressant vin (från Kalifornien, duh) som det här med avsändare Charles Smith.

Betyg och rekommendation

Betyg 4 av 5. Enkelt men gott, prisvärt men inte fynd. Rekommendation: KÖP.

Vinkork

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.