Gratena är en modern Chianti i enkel balanserad stil. På svenska betyder det att du för 99 kronor får en trevlig upplevelse, ett friskt rödvin med för typen mjuka, lättgillade tanniner. Inget att skriva hem om, men som enklare bordsvin och till maten funkar det utmärkt.

PROVAT VIN: Gratena Chianti 2014, 2717, 75 cl, 99 kr

Gratena Chianti lever ett relativt tillbakadraget liv på svenska Systembolaget och sticker inte ut i hyllan. Ekologiskt odlat för den som bryr sig, personligen tycker jag sällan att det tillför något, inte ens till min helhetsupplevelse. Vin kan aldrig bli vettig konsumtion, till det är framställningen för komplicerad och transporterna för många och långa.

Druvan är 100 % Sangiovese, stapelvara i Italien men just ingen annanstans. Det är en bra men knepig druva och vinmakandet har största betydelse för slutprodukten. Gratena är förvånansvärt lättdrucket och tarvar ingen mat för att uppföra sig acceptabelt. Jag som gärna dricker mitt vin ”up” gillar det.

Så smakar Gratena Chianti 2014

Jag inbillar mig hur jag njuter av Sangiovesedruvans tunnskalighet som ger strama, friska smaker och av slitet på gårdarna: 2014 var ett monstruöst väderår, det värsta på många år enligt snacket. Försiktig örtighet och pinje, med förväntad fruktighet och fatton men utan kvardröjande högre kvaliteter.

Sangiovese, en druva med många namn, vinrecension av Gratena Chianti av Jesper Odelius

SAMMANFATTNING Betyg och omdöme

VIN Gratena Chianti 2014. DRUVA 100 % Sangiovese. PROVAT DEN 160419. BETYG 3,5 av 5. JESPER SÄGER ”En enkel men välgjord Chianti utan för mycket ek. Köp för att stifta bekantskap med Italien och Toscana eller som ett rödvin som passar ett bredare sällskap.”

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.