Toscana Bordeaux Tukan förlag

Ibland gillar jag att utmana mig själv. Det var därför som jag mot bättre vetande beställde recensionsexemplar av två nya vinböcker, Toscana och Bordeaux från Tukan Förlag. Jag var absolut beredd på lite smågaggiga anekdoter och vykortskitsch, men jag kunde inte tro att det gick att mata marknaden med sådana sura kart år 2016.

När jag skulle skriva det här bestämde jag att min recension blir en varningstext, inget annat. Undvik dessa böcker. De tar plats i ditt hem utan att förgylla det, till det är formgivningen för grov. De förolämpar ditt intellekt genom att befinna sig i en dåtid någon gång runt 1990-tal, med tröttsam veckotidningsjournalistik och en och annan självklar fakta, som serveringstemperaturer för vin. Hallå? Internet, någon?

Nu kanske du vill anföra att du lever ett nedkopplat liv, vill kunna sitta på dass och läsa om druvklon hit och dit. Struntprat. På toa läser vi bra skit, brukar jag säga. Dassboken gör jobbet, Tukan förlags – NOTERA – ej miljömärkta trycksaker gör det inte. Om ändå pappret hade kunnat rycka in vid slut på äkta metervara på hylsa, men icke. Här är det styva, tjocka ark och lackade framsidor. Allt för att bibringa uppfattningen att här ligger en massa jobb bakom böckerna. Det gör det inte.

Förstås finns säkert finfin kunskap hos författarduon Britt och Per Karlsson, flerfaldigt prisbelönade som de är, men böckerna har fyllts med luftig redigering, löjlig vinporr, för lite inträngande fakta, på tok för lite nyheter och – vad värre är – sidorna är proppfulla av en total avsaknad av aha-upplevelser eller guldkorn.

Så vem ska läsa Toscana och Bordeaux från Tukan Förlag?

En total vinrudis har förstås en hel del att hämta, men för att lära om vin ska man dricka vin, inte läsa om det, menar jag. Och böckerna är långt ifrån upplagda som läromedel. De saknar både en röd tråd och en pedagogisk idé.

Nej, målgruppen torde vara bussrussin, det vill säga pensionärer på vingårdsresa som ”tycker om att vara pålästa”, inte ställer krav och mest använder internet för att läsa Dagens Nyheter på paddan. Och så Anders Levander, som vill ha böckerna i sin jackficka.

Just det, en sak till, längst bak i boken Toscana kan du få lära dig om pasta: att man äter pasta med gaffel och att parmesan funkar bra till. Se på fan.

Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.