Äntligen landade vi i kärlekens stad. Lika evig som Rom fast på franska. Vi hade ingen plan, behövde bara komma bort från all stress med husbygget, barnen och förvärvsarbetet.

RESOR|TANKAR Jag älskar att resa men gör det för sällan. Jag längtar efter miljöombytet och  andra dofter. Det är så häftigt med doft, vårt mest rudimentära och minneskopplade sinne. Fyra dagar, inte mer. Gott om tid.

Jag gillar inte att göra så mycket planer när jag reser, jag försöker vara spontan. Den här gången hade jag bara en sak att ”bocka av”, Berthillon på l´Íle. Jag har aldrig varit där men har hört om denna pärla. Ön liksom. Man måste älska öar. Berthillon är en glassbutik, glacier, men de gör också macarons. Världens godaste enligt internet. Jag fick nys om detta via en dotter som var utbytesstudent i Paris nyss. Jag fick en citrongul mandelkaka av henne när hon kom åter. Så otroligt god, och gul. Den ville jag återuppleva och visa för maken, macaronmannen. Jag blev mycket nöjd att detta låg där det låg. Två flugor i en smäll.

fika    mat

Alla länder har sina särdrag, i Frankrike är det bland annat tiderna för mat och vila. Det gäller att bli hungrig som en fransos annars kan man lätt bli utan eller tvingas äta skräpmat, den typen av mat är alltid tillgänglig. Man anpassar sig snabbt, lär sig tiderna för lunch och middag, det är lite av en sport för mig att anamma kulturen omkring mig, att försöka smälta in. Därför undviker jag att se turistig ut eller besöka sevärdheter.

vin
Vi strosade på broar i 20 graders värme och satt på caféer, åt croissants, besökte utställningar och på kvällarna tog vi oss ut på olika barer och restauranger.

Vi märkte att nattlivet har en annan klocka den med. Vid två på natten hade ingen vågat sig ut än….man undrar ju hur de lägger upp kvällen. Förfest kanske innebär att man går och lägger sig en stund?

Kvällen innan vi skulle åka hem igen var det soligt och klart. Det verkade bli en fantastisk solnedgång. Snabbt sprang vi hem, bytte om och gav oss sedan ut på jakt efter en ”roof top” att ta ett glas kir på och se solnedgången över staden. Rosarött skimrande och Eiffeltornet såg ut att glittra. Hade vi inte redan varit gifta hade ett frieri varit på sin plats, den perfekta inramningen.

Solnedgång över Paris
Solnedgång över Paris

Ett fantastiskt minne för livet och jag blir lugn bara jag tänker på det. Man behöver bara några nätter i egen, ostörd säng för att få tillbaka gnistan och lusten till att ta nya tag.
Au revoir Paris, je t´aime.

Piiiip, piiiiip, piiiiip!. Vilket irriterande ljud! Va, var är jag…..? Åh nej, nu minns jag. Det var dottern som reste, inte jag. Jag vill vara 19 igen.

 

Anna Voltaire
Anna Voltaire är läkare, sexbarnsmamma, formgivare, agent för designers, flitig bloggare, kokboksförfattare och husbyggare. En jordnära stockholmsbrutta med en längtan till det enkla livet. Brinner för hållbarhet och kvalitet i alla former.