Ni som följer mig på bloggen vet ju att jag är i något av en svacka. Men när den tredje lediga dagen är till ända känner jag mig ändå nästan utvilad. Detta trots att vi kämpat på mer än vanligt sista tiden, men jag fick vara ensam i sex timmar idag, eller ensam, jag var tillsammans med ett barn.

HÄLSA|TIPS Hälsotipsen och dieterna duggar tätt men så också skrämselpropagandan. Ät detta och lev längre, ät detta och dö i förtid, ja ni vet. Jag läser aldrig mer än rubriken om ens det för man kan kallt räkna med att det för det första sällan är något nytt under solen och OM det skulle vara det så skulle knappast stå i en veckotidning först av allt.

Jag är något av en hypokondriker. Det delar jag med väldigt många, komikern Robert Gustavsson bland annat. Han är tydligen pedant och arbetsnarkoman också…väldigt mycket likheter där. Jag är pedant på mitt eget lilla vis, inte så att alla prylar måste stå i exakt raka rader eller var sak på sin plats, det blir en omöjlig uppgift i en familj om åtta personer där sju strävar efter att vara så bohemiska och avspända som möjligt. Arbetsnarkoman är jag på det viset att jag ständigt gör något, helst inte på själva arbetet dock…

IMG_1066copy
Tro inte på allt som står i tidningarna, håll er till forskning och bevis!

Fördelen med att vara läkare och hypokondriker är många. En av fördelarna är att man får lära sig hur kroppen fungerar, vad som är nyttigt för kroppen och hur man tidigt upptäcker läskiga sjukdomar. Man får också i sig en dos vetenskapsteori och medicinsk statistik som kan vara bra att kunna för att kunna sålla ut de värsta galenskaperna folk skriver från det som det faktiskt ligger något i.

Bara för att jag känner mig så god just idag och är lagom utvilad ska ni få mina allra bästa tips för hur ni ska hålla er friska, glada och snygga längre! Jo, ni kommer nog få mer pengar att röra er med också som en extra bonus. Nu kör vi!

1Ät mat

Varierad sådan med fokus på grönsaker, baljväxter, fisk och lite kött som ni tillreder på ett medelhavskt vis.

250%

Ät hälften av det du egentligen vill äta av det ovan.

3Motionera

Rör på dig minst 30 minuter varje dag, även om det känns jobbigt. Efter tre veckor vänder det och du ser det fantastiska i att röra på dina muskler och leder.

4Stärkt immunförsvar

Av all motion kommer du att bli lättare, bli ”yngre” i cellulär bemärkelse och hör och häpna, stärka ditt immunförsvar!

5Ut i naturen

Om du väljer att röra på dig i naturen (dvs där det finns träd) kommer din hjärna att bli mindre nedstämd. Du kommer antagligen andas något renare luft (om du inte råkar bo på landet för då får du i dig mer sot än i stadsmiljön, paradoxalt va!?!) och det kostar dig INGENTING!

6Lagom mycket sol

När du går ut i naturen, skydda dig lagom mycket för sol. Vi som är ljusa i huden är det av en anledning, vi bor där det finns väldigt lite sol och måste då släppa in mer genom huden för att bli glada och starka i benen. Är man av en mörkare sort, då ska man vara mer i solen för att få samma effekt. Bränn dig ALDRIG, att somna på en kobbe med en öl i handen i juli är INGEN bra idé, huden minns och vips, 30-40 år senare kan du ha en hudcancer (om du är av den sorten).

7Rök inte

Drick helst inte (jag vet, det är tråkigt att höra men alkohol är giftigt för hjärnan, hjärtat, levern och relationen. Det bara är så, inte mitt fel). Helst skulle jag vilja varna för snus också…och det gör jag för det är banne mig inte alls bra för plånboken, cancerrisk har varit omdebatterat men svårligen bevisat. Det man vet är att snus belastar hjärt-kärlsystemet och det är väl onödigt? Luktar illa gör det också. Men röker du och vill börja snusa, be my guest, rökning är så sanslöst farligt så allt är bättre än det, utom knark.

8Bli hundägare

Skaffa hund (men lämna inte bajs i stadsmiljön tack på förhand). Det sänker blodtrycket. Men det höjer blodtrycket för hundrädda…..

9Sjung i kör

Sjung i kör. Körsångare lever längre än andra och är gladare. Oklart om de är gladare än danskar men de blir mycket äldre. Kanske det är bättre att vara lagom glad än helglad?

10Singel eller gift?

Om du är kvinna, var singel. Då lever du längre. Är du man? Gift dig med en kvinna då lever DU längre.

11Västeuropa

Bo helst i västra Europa, där är medellivslängden bra och ökande.

12Sök läkarvård

Om du har något av följande symptom sök läkare: Blod ur någon kroppsöppning, ändrade avföringsvanor, hosta en LÄNGRE tid, då menar jag INTE en vecka. Kommer man efter en veckas hosta kan man få….onda ögat. Växer något på din hud snabbt eller du känner en knöl, samma där, sök doktorn. Viktnedgång, feber som håller i sig och hastigt insättande värk. Sök hjälp! Kvinnor är ganska bra på att gå till doktorn för egen maskin, män är sämre på det (de äter också ohälsosammare). Och är du man, gå till doktorn om din hustru säger det. (Det är kanske detta som gör att män lever längre som gifta?).

13Högutbildad och rik!

Om möjligt ska du också vara högutbildad och rik (helst man) för då får du bättre vård och har större chanser att överleva om du mot förmodan blir sjuk trots att du följt alla råd ovan.

Så, det var väl det! Ganska enkelt egentligen, var helylle liksom så kommer du undvika de värsta riskerna i livet.

Anna Voltaire
Anna Voltaire är läkare, sexbarnsmamma, formgivare, agent för designers, flitig bloggare, kokboksförfattare och husbyggare. En jordnära stockholmsbrutta med en längtan till det enkla livet. Brinner för hållbarhet och kvalitet i alla former.