Stunder av Lycka hårdtestar tre coola springcyklar. Här delar vi med oss av vad som är bra att tänka på vid köp av springcykel.

Springcykeltest 1
Här är vår testare Ylva, 4 år. Hon är väldigt ivrig att komma igång med testandet. Glöm inte hjälmen!

Testobjekt

Vi har testat Nordic Hoj Bamsecykel, Stiga Runracer och Puky Large med handbroms.

Montering av balanscykel

Allt som kommer i en låda brukar kräva en del skruvande. Bamse-cykeln och Runracern kom i många delar, men med i lådorna kom även ett litet verktyg att montera ihop cyklarna med. Pukyn kom utan verktyg, men med bara två delar. Kanske något att tänka på om man plockar upp en springcykel på väg ut till landet eller ut med husvagnen, att det krävs en del montering innan man kan ge sig ut och cykla.

Den roligaste cykeln att montera för 4-åringen var helt klart Bamsecykeln som kom med ett helt ark med klistermärken. Tanken är att man ska kunna klistra fast sin Bamse-favorit i fronten på cykeln, men innan jag hann förklara det satt alla 6 klistermärken fast på cykelramen.

Springcykeltest Bamse parts
Bamsecykel från Nordic Hoj – 4 delar som kom med verktyg och klistermärken.
Springcykeltest Stiga parts
Runracer från Stiga – Flest delar (8 stycken) och en påse med verktyg.
Springcykeltest Puky parts
Puky Large med handbroms, luftdäck, fotstöd i två delar, men inget verktyg att sätta ihop den med.

Specifikationer

SpecifikationerOmdöme

Alla tre springcyklar är roliga att cykla på enligt vår testare Ylva, men som ni ser i specifikationerna ovan skiljer de sig en hel del. Alla cyklarna har kullager i hjulen för bra rullning, vilket faktiskt kanske är den enskilt viktigaste funktionen för att det ska vara roligt att cykla på springcykeln.

Stunderavlycka SpringcykelBamsecykeln är en favorit just för att det är Bamse på den. Men Bamsecykeln har också minst hjul och rullar inte lika lätt som de andra två springcyklarna. 2-tum kan göra en hel del för att få ett bra rull när man är 100 cm lång. Bamsecykeln har ett styrlås som gör att man inte kan snurra runt styret hela vägen runt. Nordic Hoj har även springcyklar i storleken 12-tum som vi inte har testat.

Springcykeltest 2Stigas Runracer är den enda cykeln som har stänkskärmar. Styret har en fast höjd och maxvikten är dubbelt så hög som för Bamsecykeln (Pukys springcykel har ingen angiven maxvikt). Runracern är den billigaste cykeln i testet och den har kanske också blivit den mest anonyma cykeln utan några extra funktioner utöver sina stänkskärmar. Det är ju alltid svårt att veta vad som tilltalar en 4-åring, men kanske kan ett paket med egenköpta klistermärken ändra hela utlåtandet. Vem vet?

Stunderavlycka Springcykel HeaderPukys springcykel står klart ut redan från början i testet. Det låga insteget gör det lättare att använda cykeln då man inte behöver ha balans nog att slänga benet över sadeln. Luftdäcken gör cyklingen mjukare och mer konfortabel på längre sträckor. Handbromsen är något som kräver övning, men den kommer väl till användning när balansen sitter på plats och cyklingen blir lite mer avancerat (och snabb). Det är inte alls säkert att en 4-åring som får lite panik i en nerförsbacke kommer ihåg att använda den, men träning ger färdighet. Fotstödet är något som både vuxen och barn gillar, lättare förvaring och den coola känslan när man sätter sig på cykeln och sparkar bort fotstödet med foten innan man drar ut på äventyr. Puky har även springcyklar i storleken Medium och XL vilket gör det lätt att välja en modell som är lagom till just ditt barn.

LÄS MER: Köp inte barncykel för tidigt – hitta balansen först!

Testvinnare

Testvinnare blir inte helt oväntat Puky Large med handbroms. En klar favorit för både vuxen och barn vilket kan göra det lättare att hålla ut innan köpet av den första ”riktiga” cykeln. Priset är ganska mycket högre, men den barnvänliga handbromsen och luftdäcken gör den väl värd sitt pris.

Springcykeltest Winner

Detta test är gjort tillsammans med Babyland.se

Marie Widerberg
Marie Widerberg är Stunders redaktör. Hon älskar äventyr och har alltid något kul på gång. Hon har bland annat cyklat från Stockholm till Malmö med en ettåring och drömmer om att åka trike med familjen längst med Vietnams långa kust. Kontakta Marie på marie@stunderavlycka.se